29/03/2024

Цветанов не си дава имунитета преди изборите

„Готов съм да се откажа от имунитета си, но когато приключат изборите, защото в условия на предизборна кампания, всичко което се е случва на хората им изглежда доста съмнително“, обяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Във вторник прокуратурата съобщи, че е събрала доказателства, че той е извършил престъпление по скандала с незаконното подслушване. Срещу него няма производство заради кандидат – депутатския му имунитет. След изборите обаче прокуратурата ще прецени, дали да свали имунитета му, ако той сам не се откаже от него.

„Когато приключат изборите, и когато се внесат събраните доказателства, ще мога да преценя на база това, което е събрано, и ще предприема действия, които съответстват на обществените очаквания“, каза Цветанов.

„Винаги съм се ръководил от закона. Всяко едно разрешение, което съм подписал, е след надлежно искане от заявител, прокурор или оперативна служба, с разрешение от съдия и тогава то е идвало за подпис при министъра на вътрешните работи. Никога, по никакъв повод, не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото това няма как да се случи, в условията, в които работи системата. Както и при възможността да бъде осъществен парламентарен контрол, който беше въведен в 41-вото Народно събрание и то по лично искане на ГЕРБ“, допълни Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той смята, че за партията е важно да има парламентарен контрол, както в Държавната агенция за национална сигурност, така и в Подкомисията за специалните разузнавателни средства.

„Аз вярвам в обективността и не очаквайте от мен да започна да хуля институциите“, разясни Цветан Цветанов.

Часове по-късно във Варна Цветанов допълни, че институциите не трябва да се въвличат в скандала с подслушванията.“Аз знам, какво съм правил, като министър на вътрешните работи. Всичко, което съм осъществил като контрол и като възможност за работа с колегите, е минавало през директорите на службите. Докладът, който се прави ежедневно от директорите, е точно за законосъобразността на всички тези искания, които се дават за подпис на мен“, заяви Цветанов във връзка с дадените показания на двамата служители от звено „Подслушване“.

По думите му, в периода, който беше маркиран в сигнала на Сергей Станишев и който беше потвърден от Прокуратурата, в началния етап се е говорело за несъответствие на пътни книжки за период, в който той вече не е министър на вътрешните работи.

Цветанов се въздържа от коментар по повод това, дали това е политическа атака на опозицията срещу него.

„За голямо съжаление, някои големи политици се постараха, чрез съответните институции да направят политическото си говорене. Но това са партии, които нямат политика и които до сега, участвайки в управлението, никога не са носили политическа отговорност за безхаберията, които се случиха“, допълни заместник-председателят на ГЕРБ.

Той каза още, в Нови пазар хората са го попитали – защо не се търси отговорност от тези, които са разграбили държавата, за кредитните милионери, за приватизацията на големите предприятия. Жителите на Нови пазар са му казали още, че атаките срещу него са свързани с това, че само той и лидерът на партията ГЕРБ като цяло, са се осмелили да работят срещу тежката организирана престъпност.

Цветанов даде за пример делото „Килърите“ и какви атаки и спекулации е имало срещу него.

На въпрос – кога Цветанов очаква да му бъде предявено обвинение, той отговори: „Нека видим, какви са събраните доказателства за това, което се тиражира от вчера, защото вчера имаше само едно прессъобщение, а два часа по-рано е имало пресконференция на главния прокурор Цацаров и той нямаше нищо в тази посока“.

Нека приключи предизборната кампания, за да може един път завинаги да се спре с тези спекулации, каза още Цветанов.

„След това ви гарантирам, че ще бъда човекът, който ще настоява истината да излезе, защото винаги съм се ръководил от върховенството на закона и ще продължа да го правя и занапред“, увери той.

http://www.standartnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *