29/03/2024

Цацаров поиска от новия парламент имунитета на Цветанов

Прокуратурата ще поиска от новото Народно събрание да свали имунитета на Цветан Цветанов. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Той уточни, че това ще стане, след като бившият вътрешен министър положи клетва като депутат, предаде “Фокус”.

„Прокуратурата е казала ясно и просто, че тя ще поиска имунитета на лицето от Народното събрание и ще го направи категорично. Не искайте прокуратурата да използва празнини от ден – два – три, за да направи нещо, тя ще го направи. Съвсем ясно ще представи пред Народното събрание защо иска свалянето на дадения имунитет“, допълни Цацаров.

Той определи като „нечестна игра“ възможността обвинението на Цветанов да бъде предявено в промеждутъка между избирането му за народен представител и полагането на клетва, каквато правна възможност наистина съществува, съобщи Дарик радио. Главният прокурор държи имунитетът на Цветанов да бъде поискан от парламента с ясни доказателства, които държавното обвинение ще посочи пред него.

На 30 април Софийската градска прокуратура съобщи, че са открити доказателства за престъпление на Цветан Цветанов. Докато той е с имунитет, бе спряно наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров (бившите и настоящи служители на дирекция на МВР – СДОТО – б.р.) Като длъжностно лице – министър на вътрешните работи, Цветанов съзнателно е допуснал подчинените му да извършат престъпления.

Тогава от държавното обвинение обясниха, че досъдебното производство може да продължи, ако Цветанов се откаже от имунитета си като кандидат за депутат на ГЕРБ. Ексвътрешният министър обаче обяви, че може би ще го направи, но след изборите.

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-imunitet-sotir-tzatzarov-izbori-2013-13893295

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *