29/01/2023

Световни медии: На хоризонта в България – протести и нови избори

След предсрочния парламентарен вот в България в страната се задават нови протести, вероятно – и нови избори, прогнозират в коментари след изборите у нас световните агенции.

Сваленият бивш премиер Борисов излезе на първо място в напрегнато съревнование, а това открива пътя към нови протести, отбелязва „Франс Прес“.

С повече от 30% от гласовете, консервативната партия ГЕРБ е победител на вота в неделя, но без мнозинство, за да управлява. Ситуацията е много идентична и за опозицията, което отваря и вратата за нови протести, посочва RFI.

Поляризация, блокиране, парализа – тези думи изникват отново и днес, за да опишат ситуацията в България, отбелязва медията. Никоя от партиите, участвали на изборите, не успя да спечели мнозинство, за да управлява. Възможностите за коалиция изглеждат много ограничени, дори невъзможни.

Съюз между победителите и националистите от Атака ще бъде възприет твърде зле от европейските партньори на консерваторите от ГЕРБ. А коалицията с някоя от другите партии е просто невъзможна, допълва медията. От друга страна, при опит за коалиция Българската социалистическа партия ще се окаже „в центъра на два национализма“ – такава коалицията би била абсурдна, тъй като би трябвало да обедини партията на турското малцинство с ксенофобите от „Атака“.

Дискретно ЕС лобира за единствената перспективна възможност – коалиция „по германски“- между левицата и десницата, която да изведе страната от кризата.

Засегнатите обаче веднага отхвърлиха идеята. Според български политолог обяснението е просто – България все още не е Германия. Докато започне на прилича на нея, техническото правителство ще трябва да поеме управлението, а на хоризонта се задават нови избори, коментира RFI.

БиБиСи прогнозира, че политическата нестабилност в най-бедната страна на ЕС ще продължи, защото основните партии в страната няма да успеят да съставят правителство.

В този тон е и коментарът на Euronews. Два месеца, след като бившият премиер Бойко подаде оставка заради масовите протести в страната, той се надява да си върне властта. Но неговата партия има съвсем малка преднина пред основните му опоненти. Заформя се един своеобразен дуел, който рискува да попречи на победителя да състави правителство, коментира медията, допълвайки, че според социолозите се задават нови избори.

Ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство, мандатът ще бъде предаден на социалистите, които вече изразиха готовност за голям консенсус с други политически сили, за да съставят антикризисен кабинет, оглавяван от тях, отбелязва и френският „Le soir“. Изданието обаче допълва, че наблюдателите очакват и ново напрежение в най-бедната страна членка на ЕС.

http://news.ibox.bg/news/id_71399121

Снимката е на Вести

(Visited 52 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *