25/04/2024

Силови фигури хвълиха оставки

Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Константин Казаков е подал молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

За временно изпълняващ длъжността е определен Владимир Писанчев.

Мотивът на Казаков е, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството.

Само преди седмица зам.-директорът на ДАНС Димитър Йорданов подаде оставка, като пое морална отговорност за изтичането на документи от т.нар. „достойни прокурори“ по случая с бюлетините в Костинброд.

По-късно днес от правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Пламен Орешарски е приел оставката на Казаков.
Освобождаването от поста е по взаимно съгласие, се казва в съобщението.

С решение, прието на подпис, правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Казаков и за определяне на Владимир Писанчев за временно изпълняващ длъжността. До момента той беше зам.-шеф на агенцията.

Междувременно бе официално потвърдено, че оставка подава и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Това е станало още преди около седмица, но президентът го помолил да остане на поста си до съставяне на новото правителство.

Самият Георгиев заяви в официално обръщение към МВР, че благодари на всички свои колеги, с които са работили за държавата „под дулата на престъпниците“.

Вчера временната правна комисия в парламента реши ГДБОП да бъде прехвърлена от МВР в ДАНС. На агенцията отново се предоставят по-големи правомощия, като агентите ще могат да разследват, задържат и обискират.

Константин Казаков бе назначен за директор на агенцията през март 2011 г. след оставката на Цветлин Йовчев от поста. Роден е през 1966 г. в София и е завършил Московския минен институт.

Започва работа в Националната служба „Сигурност” през 1993 г. на длъжност разузнавач І степен. Преминава през всички нива на служебната йерархия в НСС, а по-късно и в ДАНС. От 2009 г. е зам.-председател на агенцията.

Калин Георгиев моли досегашните си подчинени да бъде извинен, ако в хода на съвместната им работа е обидил някого или е бил несправедлив. Допълва, че винаги ще ги подкрепя и им пожелава здраве, сили и мотивация да продължат.

„Последната ми заповед към вас е да се прибирате невредими при любимите си хора”, завършва обръщението си Калин Георгиев.

Цветлин Йовчев заяви по-рано днес, че е с много добри впечатления от Георгиев и все още няма виждане кого ще назначи за главен секретар на МВР.

http://dnes.dir.bg/news/mvr-kalin-georgiev-14034748

Снимката е на Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *