25/04/2024

Румънски ученик спечели $75 хил. в световен конкурс за изобретатели

Докато компании като Google, BMW, Audi и Volkswagen наливат милиони за развитие на нови технологии за „умно шофиране” чрез скъпи компоненти, 19-годишното румънско момче Йонут Будистану (Ionut Budisteanu) е разработило автономна система за управление на автомобили, която ще струва само 4000 щатски долара.

Проектът на Будистану получи първата награда на Gordon E. Moore Award, чиято парична стойност е 75 хил. долара в конкурса Intel International Science and Engineering Fair.Това е най-големият в света конкурс за млади изобретатели. През тази година в него се включиха 1600 ученици, селектирани на 433 изложби, проведени в повече от 70 държави и региони. Има цяла редица награди, но Gordon E. Moore Award се връчва за „Най-добър проект в категорията”.

Будистану обяснява, че неговата цел е да замени скъпия 3D радар с висока резолюция, който лежи в основата на технологията за автоматично управление на Google с цел намаляване на цената. За това той използвал много по-евтин 3D-радар с по-ниска разделителна способност, който разпознава по-големи обекти каквито са другите автомобили, сградите, дърветата. В същото време уеб камера, монтирана на транспортното средство се използва за откриване на пътната маркировка и бордюрите и наблюдава в реално време положението на автомобила.

Изображенията от 3D радара и от уеб камерата се анализират с помощта на изкуствен интелект, който изчислява най-безопасния маршрут на автомобила. Будистану казва, че неговата система е работила без засечки на 47 от общо 50 модела, а в три от случаите  не била в състояние да разпознае хората на разстояние от 65 до 100 фута (20 до 30 метра). Но използването на радар с малко по-добра резолюция, който пак ще бъде по-евтин от тези на Google, би решило и този проблем.

Будистану вече е получил финансиране от румънска компания, която ще му позволи да тества своята система още в близките месеци.
Сред останалите наградени са 18-годишната Иша Каре (Eesha Khare) от Саратога – Калифорния. Тя получава премия от 50 хил. долара за изобретеното от нея мъничко устройство, което се слага вътре в батериите на мобилните телефони, зареждайки ги само за 20-30 секунди. Тази технология е приложима за съкращаване на времето за зареждане на електромобилите.

Също 50 хил. долара отиват при 17-годишния Хенри Лину от Шривпорт – Луизиана, създал имитация на хиляди галактики, давайки с това на учените нови данни за изучаване на тъмната материя, тъмната енергия и баланса в нагряването и охлаждането на най-масивните обекти във Вселената.

Повече от 500 финалисти получиха награди от 5000 долара, още по 1000 долара ще получи всяко училище, изпратило свои деца за участие в конкурса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *