29/03/2024

Премиерът: За два месеца са открити 235 млн. лв излишни разходи в енергетиката

Премиерът Марин Райков заяви, че проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не 4 г. Той обясни, че само за последните два месеца са открити неефективености в сектора за 235 млн. лева, които са се отразили върху високите сметки за ток.

На изслушването в парламента за състоянието на енергетиката премиерът се извини, че идва директно от Министерски съвет и не е имал време да подготви по-конкретно изложение.

„Преди минути получих покана да са явя в парламента, която дойде при мен във вид на телефонно нареждане от секретарката на председателя на Народното събрание. Следователно изпълнявам нарежданията на секретарката и прекъсвам заседанието на МС, за да направя това изложение. Благодаря сърдечно за вашата покана“, обърна се Райков към Михаил Миков.

Недоразумението се дължи на забавяне в комуникацията, обясни шефът на парламента и поиска извинение от министър-председателя. По-късно, след справка, уточни, че първото писмо в МС е пристигнало в 9.10 ч., дублирано и от факс, предаде БТА.

Райков обясни, че служебният кабинет е заварил „система с тежки диспропорции, която била пред срив с оглед на свръхпроизводство“.

„България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000. Заварихме система, която беше пред финансов банкрут заради неправилно ценообразуване”, заяви той.

Премиерът добави, че са на път да овладеят свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката, съобщи „Фокус“.

Той припомни, че дългосрочни договори за изкупуване на енергия са били на изключително високи цени и заради това хората са излезли на протест.
Имало и огромен дълг на НЕК по изграждането на АЕЦ „Белене”.
Той имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран, каза Райков.
Всичко това допълнително усложнявало и без това тежкото положение на НЕК.

Онова, което днес изглежда хаос в енергетиката, е всъщност наслагване на няколко случая на фалшива икономика едни върху друг с активното съдействие на избраниците на народа.
Пипи Чорапчето
„Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите и директорите успяха да открият 235 млн. лева (отчетени като разход – бел.ред.). Разбирате какъв резерв е имало заради тази неефективност“, добави премиерът.

По думите му нищо не е скрито и не е направено зад гърба на хората.

„ДКЕВР прие три наредби за въвеждане на третия енергиен пакет. Ние разсекретихме 200 договора в областта на енергетиката и ги качихме на интернет сайта”, каза още министър-председателят, който похвали работата на обществения съвет към МИЕТ.

Той допълни, че са заварили европейско ограничение на износа за Турция по технически причини. Работихме с европейските институции и успяхме да увеличим капацитета на 366 мегавата, посочи Райков.

От форума: Онова, което днес изглежда хаос в енергетиката, е всъщност наслагване на няколко случая на фалшива икономика едни върху друг с активното съдействие на избраниците на народа.

Пипи Чорапчето

http://dnes.dir.bg/news/energetika-marin-rikov-13963917

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *