25/04/2024

От лошо към по-лошо?

Основният въпрос сега е не какъв е изходът от следизборната драма, а дали изобщо има такъв, казва политологът Първан Симеонов. А бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев съзира една добра новина.

„Идеята на БСП и ДПС за някакво програмно правителство без участието на ГЕРБ е ялова, защото това означава да бъдат „изключени” гласоподавателите от столицата и други големи градове, където партията на Борисов спечели. Дори БСП и ДПС да успеят да скалъпят крехко мнозинство от един или два гласа в очертаващата се парламентарна конфигурация, съставянето на правителство на „Двойната коалиция“ или на някакъв „Отечествен фронт” срещу ГЕРБ е определено непрепоръчително – поради лошите изгледи за оцеляване на този кабинет в условията на остра недостатъчност на държавност след протестите и особено след крайната политическа поляризация по време на предизборната кампания“, казва политологът Първан Симеонов.

Лош сценарий

Според него въпросът е не какъв е изходът от следизборната драма, а дали изобщо има такъв. В това отношение е безсилна дори дарбата на Борисов за неочаквани маневри – поради изолацията, в която е изпаднала партията му и заради която лидерът на ГЕРБ има все по-малко полезни ходове. „Проблемът е дали отново ще сработи инстинктът за самосъхранение на българската политическа класа и дали обществото ще понесе нова спирала от избори със сцени от последната изборна нощ. И българите, и голяма част от партиите им се плашат от подобен сценарий, но дали това е достатъчно за създаване, макар и „с отвращение“, на нов управленски формат – това никой не може да каже. В подобна силно наелектризирана ситуация е много важно да се запази спокойствие, за да на се върнем в средата на 90-те години“, обобщава политологът Първан Симеонов.

Възход и падение

Добрата новина от изборите е, че статуквото в България се пропука – никой вече не може да управлява по старому, казва на свой ред бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. И допълва: „Крайно време е българските политици да се научат, че всяка политическа кариера има фази на възход и падение. И когато доверието към тях се изчерпи, да разберат, че е време да се оттеглят. Засега те го правят само ако са загубили поредица от избори, което е нелепо и недопустимо в нормалния политически живот. Иван Костов например извърши непростими предателства спрямо дясно мислещите хора в България – дори само заради това, че допусна приватизацията да бъде обсебена от комунистическата номенклатура и хората от бившата тайна милиция“, казва бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев във връзка с вълната от „сини” оставки.

А БСП?

Независимо от протестите срещу ГЕРБ и компроматната война, белязала предизборната кампания, българските избиратели отново не припознаха БСП като лява партия, която е способна да премахне поне отчасти задълбочаващото се социалното неравенство, казва Методи Андреев и добавя: „Изводите от слабия резултат на основната опозиционна партия са поне два. Първият е, че хората, независимо от трудностите и лишенията, не искат да ги управлява лява партия, за каквато се мисли БСП. Вторият е, че хората въобще даже не смятат БСП за лява партия, а за партия на олигархията. Така БСП със сегашния си елит става на практика излишна. А това означава, че тя вече не може да спечели избори. Тя не ги спечели дори в обстановката на тежка социална и икономическа криза и въпреки успеха си в компроматната война, която доведе до голям отлив на гласове за ГЕРБ“, казва Андреев.

БСП + ДПС + Атака = ?

Той е на мнение, че ГЕРБ в никакъв случай не бива да влиза в коалиция с която и да е от останалите три партии, които ще са представени в новото Народно събрание. Не бива да го прави най-малкото заради това, че в Москва гледат на БСП, Атака и ДПС като на един вид проводници на руските интереси в България и Европейския съюз, казва Методи Андреев. Неговата прогноза е, че най-вероятно ще бъде съставено правителство от БСП и ДПС с подкрепата на Атака, която ще „играе“ по същия начин, по който партнираше на ГЕРБ. А възобновяването на скандалния проект за изграждане на АЕЦ “Белене“ е без съмнение точката, по която между трите партии цари пълен консенсус, посочва Андреев.

Само че популисткото управление на тези три партии ще е крайно нестабилно и несъмнено ще бъде споходено от нова протестна вълна, която ще предизвика и нови предсрочни избори най-късно след година. Ако през това време опозиционната вече партия ГЕРБ съумее да заеме трайно дясното политическо пространство, тя ще спечели тези избори, при това далеч по-убедително, отколкото сега“, прогнозира бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Автор: Н. Цеков; Редактор: Д. Попова-Витцел
DW.DE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *