29/03/2024

Нова гръцка партия поиска връщане на драхмата

Нова партия в Гърция поиска връщане на драхмата. Формацията, наречена „План Б“, проведе първото си общо събрание в Атина.

„План Б“ се оглавява от Алекос Алаванос, бивш лидер на лявата опозиционна партия „Сириза“. Тя включва университетски преподаватели, писатели, журналисти и други представители на политическия и интелектуалния елит на страната. Основните й цели са отмяна на споразумението с международните кредитори, връщане на страната към драхмата и самостоятелно развитие.Пусни видео

„Опитът от всички чуждестранни рецесии показа, че нито една страна не успя да излезе от кризата със „скъпа“ валута, която се използва и от велики икономически сили като Германия. Трябва ни конкурентна валута, която да улесни износа и да съживи вътрешния пазар“, заяви Алаванос.“План Б“ ще си сътрудничи с политически партии, движения и отделни личности, които подкрепят връщането на драхмата. Учредителите възнамеряват също да инициират свикването на референдум по въпроса. Социологическите проучвания показват, че като цяло гърците предпочитат страната да остане в еврозоната, но не всички са доволни от общата валута.

Подобен валутен сепаратизъм се заражда и в самата Германия. Неотдавна там беше учредена партията „Алтернатива за Германия“, чиято цел е страната да се върне към употребата на предишната национална валута – марката.

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *