18/04/2024

На дъното на Атлантика японци откриха потънал континент (видео)

Японски учени откриха на дъното на Атлантическия океан останки от потънал континент. Откритието бе направено с помощта на батискафа „Синкай-6500”, който на дълбочина 910 метра и на разстояние хиляда километра от Рио де Жанейро намери масив от гранит, формиращ се само на сушата.  Освен това са намерени и разсипи от кварцов пясък, който също не се образува в морето.

Според учените те са открили останки от континент, който е потънал в океана преди няколко десетки милиона години. Той е възникнал след като Африка и Южна Америка се разделили преди около 100 милиона години.

Естествено, веднага изплува легендата за потъналата Атлантида, намирала се някога в съвременния Атлантически океан и отишла на дъното след разрушителни земетресения. Но както съобщават учените, те не са забелязали нищо, което да напомня за изчезналата цивилизация.
Подобни микроконтиненти бяха открити и в Индийския океан. Недалече от Антарктида – близо до Южна Африка, е разположено подводното плато Агурес, в северния Атлантик е известно платото Ян Маен. Много микроконтиненти са открити и във водите около Австралия. Критиците на това съобщение от японските учени коментират, че откритието им не е новина. Ако бяха нтамерили микроконтинент по средата на Атлантическия хребет, това щеше да е сензация. Когато обаче такива открития се правят близко до континентите – това е нещо обичайно.

Микроконтинента, открит от японците, е възникнал при разлома на някогашния единен континент Африка и Южна Америка, когато разломната  пукнатина е разрушила земната кора и постоянно се е изкривявала, подобно на пълзящата по стъкло пукнатина. При това са се откривали огромни микроблокове, които са потънали във водата и са станали микроконтиненти. Някои специалисти прогнозират, че в океана ще бъдат открити още много подобни образувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *