20/04/2024

На 27 май научаваме имената на министрите от кабинета Орешарски

Кандидатът за премиер на червените Пламен Орешарски съобщи, че на 90% е готов с кабинета, за който и днес продължават консултациите.

Утре ще съобщя състава на правителството, поясни пред bTV Орешарски, на входа на централата на БСП, където отиваше за поредните експертни разговори за бъдещите министри.

Пореден ден работни групи от левицата ще обсъждат приоритетите на бъдещия кабинет. На „Позитано“ 20 ще имат срещи и с Атака, и ВМРО.

Вчера се състояха експертни консултации между социалистите и ДПС по конкретните политики в програмата на кабинета. От пресцентъра на БСП съобщиха, че Пламен Орешарски е участвал в тях, но той отрече това пред БНТ.

Бъдещият премиер и вчера призова търпеливо да се изчакат имената на новите членове на изпълнителната власт. Той съобщи обаче, че един от министрите ще е Петър Чобанов.

Днес стана ясно, че министър на здравеопазването ще бъде д-р Таня Андреева.

Не е изключено в новото правителство да бъдат включени и представители на по-малките партии, но на експертни длъжности до ниво заместник-министър. Станишев и Орешарски ще имат последната дума за състава на кабинета.

Сред възможните министри в публичното пространство се споменават имената на Кирил Ананиев (на финансите и вицепремиер), Ивайло Калфин и Илияна Йотова (външните работи), Красимир Петров (вътрешните работи), Камен Костадинов (ДПС – транспорта), Хасан Адемов и Драгомир Стойнев (социалната политика), Меглена Плугчиева (еврофондовете),  Искра Михайлова (ДПС – екологията), Петър Чобанов (икономиката), Явор Куюмджиев (енергетиката).

В събота Пламен Орешарски подчерта, че в кабинета му ще влязат доказани в ресорите си специалисти, като уточни, че водещият критерий за подбора на министри е експертизата.

Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев, след връщане на мандата от бившия премиер Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *