18/08/2022

Михаил Миков бе избран за председател на парламента със скандал

Михаил Миков от БСП беше избран за председател на 42-то Народно събрание със скандал. Той получи повече гласове от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

От партията на Бойко Борисов заявиха, че това е сценарий и напуснаха. За заместници на Миков бяха избрани Мая Манолова и Христо Бисеров.

За Михаил Миков гласуваха 118 депутати, а 97 бяха против. Депутатите от „Атака” не участваха в гласуването.

За Цецка Цачева, която оглавяваше парламента при управлението на Бойко Борисов, гласуваха 96 народни представители, 117 бяха против, един се въздържа. Националистите отново не дадоха вота си.

Така практически „Атака“ помогна на БСП и ДПС да бъде избран техният кандидат.

Още вчера от ДПС заявиха, че няма да излъчват своя кандидатура, а ще подкрепят Миков.

От „Атака“ също казаха, че нямат претенции за постове и дори няма да издигат кандидат за зам.-председател на Народното събрание.

„Никой няма илюзията, че лесно ще работи този парламент. Парламентарният език все по-често става лош пример за децата. Трябва да върнем дебатите в парламента на чист български език. Нека всеки от нас се опита да говори от свое име, независимо на кой стол е седнал. Надявам се да опровергаем скептиците”, каза Миков в първото си изказване на поста.

При обявяването на предложенията за зам.-председатели зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви от трибуната, че изборът на Миков е сценарий и ГЕРБ няма да участва в него, съобщи БГНЕС.

„Видяхте позицията на „Атака“. А това беше задкулисната договорка и това ще е и формулата за управление на БСП, ДПС и „Атака“. ПГ на ГЕРБ няма да издига зам.-председател на НС, защото в тази конфигурация, както стартира НС, показва, че вие ще търсите конфронтация, реваншизъм и ГЕРБ няма да участва в този сценарий“, заяви Цветанов.

След това парламентарната група на ГЕРБ напусна залата.

Така, без гласовете на ГЕРБ и „Атака“, за заместници на Миков бяха избрани Мая Манолова от БСП и Христо Бисеров от ДПС.

По-късно Бойко Борисов коментира първия скандал в новото Народно събрание пред журналасти.

„Волен Сидеров изигра театър, разиграва циркове. Кълнем се за депутати, той не се регистрира (при сформирането на новото НС депутатите от „Атака“ не се регистрираха – б.р. ), след това не гласуват и така БСП и ДПС с решаващата помощ на „Атака” избраха председател на парламента. За да е нисък кворумът и за да може да спечелят“, заяви той.

На въпрос дали това означава, че „Атака” е подкрепила ДПС, лидерът на ГЕРБ отговори:

„То е видно. Те избраха председател и така ще изберат и правителството на БСП и ДПС, а Волен Сидеров ще се прави на коректив, само че няма кой повече да му се хване на номерата”.

Според Борисов лидерът на „Атака“ е излъгал хората.

Не подкрепяме БСП, ДПС и ГЕРБ, заяви обаче Явор Нотев от „Атака“ пред репортери. Попитан защо националистите не са се регистрирали и не са участвали в гласуването за председател на парламента, като така са подпомогнали БСП и ДПС, той отговори категорично, че „Атака“ не иска да участва във формирането на тези органи.

„Не можете да вмените подкрепа и неподкрепа на този, който не се регистрира и не гласува. Ще участваме в парламентарния живот, в комисии и изобщо по всички предвидени начини“, добави Нотев.

http://dnes.dir.bg/news/mihail-mikov-izbori-2013-13953691

(Visited 65 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *