26/04/2024

Мария Троева получава посмъртно и заслужено годишната награда „Пловдив“

Наградата „Пловдив“ да бъде присъдена посмъртно на топ репортерката Мария Троева  – това решение бе взето от комисия журналисти на извънредно заседание днес.

Предложението бе подписано от всички колеги в града, представители на регионални и национални медии. Прецедентът, който ще наложи промяна в регламента, има подкрепата и на председателя на всички комисии – заместник-кметът по културата Стефан Стоянов, който потвърди становището си и в ефира на Дарик тази сутрин.

Мария Троева ще е единственият журналист, който ще бъде награден тази година. Отличието на церемонията в Драматичния театър ще получи Ангел Богданов – нейният прекрасен съпруг.

В гилдията на журналистите тази награда не стои добре и този прецедент трябва да бъде повод за много сериозен и смислен разговор, коментира в предаването на Дарик колегата от вестник „Преса“ Ваня Драганова, която внесе предложението в Общината, заедно с Валя Еремиева от в. „Марица“. Дълги години за тази награда има „абонирани“ медии и много пъти тя се присъжда за незнайно какви публикации, допълни тя.

Тази година ще дадем наградата на колега, който истински я заслужава и това трябва да промени статуквото завинаги. Това е мнението, зад което застава и екипът на Дарик радио.

Журналистите в Пловдив, особено в големите частни медии, бойкотират негласно награда „Пловдив“, заради обезстойностяването й през годините и е време да й дадем по-голям смисъл, категоричен е и колегата Иво Дернев, главен редактор на интернет сайта „Под тепето“ и миналогодишен носител на наградата. Тъжно е, че в последните дни от живота си Троева работеше за медия, която е много под нейния потенциал и ниво като журналист.

В студиото на Дарик Иво изрази мнението на голяма част от журналистите в града като отбеляза и абсолютно нелепия повод за жестоката катастрофа, довела до фаталния край.

Троева бе единствена сред нас и всички трябва да се чувстваме неудобно от това, че не сме я номинирали през изминалите години. Сега това се случва извън всякакви срокове и регламент, напълно в стила на Мария, отбеляза Ваня Драганова.

Тази загуба трябва да ни накара всички да живеем по смислено своя професионален живот и да се обърнем по-сериозно към истинските неща!

(Може да чуете целия разговор в студиото от прикачения звуков файл)

Предложението Мария Троева да бъде номинирана посмъртно за приза дойде спонтанно тази неделя, в момент, в който всички си взехме последно сбогом с нея. Тя почина на 17 май след 20-дневна борба за живота си. Тежката катастрофа стана късно вечерта на 26 април при моста на река Стряма на пътя Маноле-Пловдив. Троева и колегата Томан Янев са били изпратени да отразяват предизборно събитие на “Коалиция за България” в село Маноле.

Носителите на награда „Пловдив“ за 2012-а година ще станат ясни в сряда, 22 май, на специална церемония в Драматичния театър от 19 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *