19/04/2024

Имената на 30 българи изскочиха (засега) в списъка „Офшорлийкс“

Имената на повече от 30 българи “излизат” до момента от така наречения списък “Офшорлийкс” – база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони, съобщава в. „24 часа“. Повечето от тях са неизвестни за широката българска публика.

Сред българите са финансист – доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества, държавен служител, експерт от фонд “Земеделие”, работил преди това в министерството на образованието, създателят на частен университет в България и множество бизнесмени от различен калибър.

Скандалът „Офшорлийкс“ избухна в началото на април. Тогава Анонимна “къртица“ от офшорната финансова индустрия разкри самоличността на хиляди притежатели на тайни сметки, които чрез подобни хватки укриват данъци. Той вече вече разтърси няколко страни.

Сред обявените имена са ковчежникът на кандидат-президентската кампания на френския държавен глава Франсоа Оланд; съпругата на влиятелния и приближен до Владимир Путин руски депутат Игор Шувалов; министър-председателя на Грузия Бидзина Иванишвили; високопоставени политици от Пакистан, Монголия, Тайланд. В съобщението си МКЖР твърди, че ще разкрие данни и за олигарси от бившите комунистически държави.

Според информиран източник на вестника, за офшорната активност на повечето българи в “Офшорлийкс” данъчните власти не са имали никаква информация до момента. Помолени за коментар по темата, от НАП отказаха, като уточниха, че се правят проверки. Проучване на някои от хората, излезли от данните на “Офшорлийкс”, се провежда и от ДАНС, твърди източникът.

От “Офшорлийкс” изплуват и чужденци с българско гражданство, с адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас. Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна . Едуард е познат повече покрай приятелката си – офшорната кралица Сара Питър-Миърс, с която са регистрирали над 2300 офшорни компании на хора от цял свят.

http://dnes.dir.bg/news/balgari-ofshorliyx-13981277?nt=10

Илюстрацията е на manager.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *