20/04/2024

Христос воскресе!

„Христос воскресе! Воистина воскресе!“ Тези сакрални думи прозвучаха  трикратно точно в полунощ във всички православни храмове по света. Камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос – най-великото събитие в християнската история и най-почитания празник на Православната църква.

Този възглас ще продължи през следващите 40 дни до празника Петдесетница.

Заедно с българите, празнуват християните в Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Грузия, Армения и множество други по-малки православни общности в цял свят. Това е единственото богослужение, което православната традиция повелява да се служи нощем.

За пръв път в България Възкресение Христово беше възвестено от новоизбрания по-рано тази година патриарх Неофит, който оглави богослужението в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да творим дела на милосърдие и правда, пожела на православните християни патриарх Неофит.  „Тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос – възкръсналият, победилият дявола и смъртта – ще е с нас“, обяви в приветствие главата на Българската православна църква и попита: „А ако Той е с нас, кой ще е против нас?“

„Нека възкръсналият Спасител вдъхне в нашите души твърда решимост да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта! Да не допускаме злото, унинието и скръбта да ни завладяват! Нека с усмивка, топлина и жест на внимание да съгряваме сърцата на тези, които страдат и изпитват лишения, защото не е нужно много, за да се върне радостта в живота им!“, призова патриарх Неофит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *