29/03/2024

Фукан – ослепително красивият древен метеорит (снимки)

Метеоритът Фукан, чиято възраст според предположенията на учените е 4,5 милиарда години, бе намерен близо до едноименния град в Китай през 2000 г. Това е паласит – тип метеорит с прозрачни златисти кристали на минерала оливин, които са вплетени в сребристи гнезда от никел и желязо.

Метеоритът е великолепен. Вероятно това е най-красивото парче извънземен камък, който някога сме виждали.

1.Метеоритът Фукан е намерен от турист. Този човек често спирал и похапвал на този камък. Той бил любопитен да разбере що за огромна скала с метал и кристали е това.

2. Накрая човекът взел брадва и длето и отчупил няколко парчета, които изпратил в САЩ за потвърждение, че това действително е метеорит.

Оригиналният метеорит тежи повече  от хиляда килограма, но камъкът бил толкова красив, че на всички им се искало да си вземат парченце от него. Така метеоритът бил раздробен на малки части, които се продавали на търгове или просто се разпръснали по целия свят.

4. Цели 31 килограма от него се намират в университета в Аризона. А Марвин Килгор от това учебно заведение притежава най-голямото парче от 420 килограма.
5. През 2008 г. на аукцион в Ню Йорк това парче можеше да се изтъргува за два милиона долара, но за съжаление на притежателя му в този ден купувачите повече се интересували от акото на динозавър на възраст 130 милиона години.

6. Паласитите обикновено са съставени от около 50 на сто оливин и перидот, а другата половина е от никел и желязо. Смята се, че това е останка от образуваща се планета.

7. От този тип са по-малко от един процент от другите видове метеорити.

8. Счита се, че тези метеорити произлизат от дълбоки неутронни метеори по време на образуването на Слънчевата система преди около 4,5 милиарда години. Малко от тях са успели да преживеят преминаването през земната атмосфера.

One thought on “Фукан – ослепително красивият древен метеорит (снимки)

  1. Ква красота е сътворил Космосът!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *