28/03/2024

Двама американски антитерористи загинаха при тренировка

Двама сътрудници в елитното антитерористично подразделение на ФБР (FBI HRT) загинаха във Вирджиния – САЩ. Не се съобщават подробности, знае се само че трагедията е станала по време на тренировки.

„Ние скърбим за загубата на двамата самоотвержени смели мъже, цитира директора на ФБР Робърт Мюлер Fox News. Като всички, които влизат в екипа по освобождението на заложници, тези хора всеки път по време на тренировките и при изпълнението на задачите рискуват живота си, за да защитават нацията ни. Нашите сърца са с жените, децата и близките на загиналите, те винаги ще бъдат част от семейството на ФБР”.

Прес секретарят на Федералното бюро в Норфолк Ванеса Торес уточнява, че става дума за специалните агенти Кристофър Лорек – на 41 г. и Стивън Шоу – 40-годишен. И двамата загинали имат съпруги и деца.

Подразделението HRT отбелязва през тази година 30-годишнината от създаването си. Екипът беше сформиран по време на подготовката на Олимпиадата през 1984 г. в Лос Анжелис. „Когато спечелихме правото да проведем олимпиадата веднага беше поставен въпросът: кой ще действа, ако се случи нещо подобно като в Мюнхен”, разказва заместник-директорът на ФБР Шон Джойс.

Припомняме – по време на Олимпиада 1972 в Мюнхен група терористи взе в плен 11 членове на израелската делегация. В хода на неуспешната операция по освобождаването на заложниците всички те загинаха.

Мюнхенската трагедия подтикна много страни по света да създадат подразделения, специално подготвени за освобождаването на заложници. В Германия такова подразделение стана групата на полицията GSG 9, в САЩ  – FBI HRT,а в бившия Съветски съюз – група „А” към КГБ, известна още като „Алфа”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *