29/03/2024

Душите ни пресъхват

България не случи нито на поробители, нито на демокрация. У нас жадуваната демокрация се превърна в нещо като Дивия Запад в най-отвратителния му период.

И все пак едно нещо за тези 23 години се случи – който и да дойде на власт – мандатен е. Тоест – с максимален срок на годност, след което излиза от употреба – изхвърлме го като негодна стока.

По правило (досега изключение в това отношение не сме видели), още след втората година на власт представителите на всички досегашни правителства престават да стъпват по земята и започват да се чувстват непогрешими като богове.

Никакво изключение не бяха и последните управляващи от ГЕРБ, като тяхното управление беше гарнирано с невиждана арогантност. Другите бяха тарикатски по-притворни, което не означава, че нанесоха по-малки щети на държавицата ни.

И така” докато Цв.Цв. държеше в ръцете си юздите на властта (и явна, и тайна), смяташе абсолютно в реда на нещата да раздава правосъдие от името на Темида (нека си спомним случая с докторите от Горна Оряховица. За срам на всички нас – журналистите, ние повярвахме на Цветанов по логиката, че той оглавява важна институция и поради това си мислихме, че постъпва като държавник. За да се окаже после, че докторът Кожухаров е бил подслушван не заради мъртвороденото, както се доказа дете, а защото е заплашвал диктатурата на ГЕРБ в Горна Оряховица в качеството му на кандидат за кмет на сините с много големи шансове да бъде избран).

За такива ми ти отвратителни работи се употребяват лостовете на властта в България, а ние, наивниците, все се надяваме, че някой ще помисли за добруването на народа. И това не е отсега.

Цветанов не се свенеше и директно подсказваше безброй пъти пред цяла България чрез телевизионните камери, каква е правилната присъда по това или онова дело. И досега мнозинството от съдиите се съобразяваше доброволно с подобни „напътствия”. Коетопък значи, че справедливостта у нас си е доста абстрактно понятие, което има малко общо с реалността.

Сега Цветанов бе принуден от последните скандални обстоятелства около изборите да се откаже от имунитета си. Нещо повече, заяви публично, че е готов да бъде арестуван (вижте подробности тук).

Но последните събития и най-вече заради прокурора Сотир Цацаров, ни накараха да повярваме, че може би-вероятно- да се надяваме, мисията „чисти ръце“ и в България е възможна.

Цветанов е само едно от поредните доказателства за това какви мъдреци са били предците на човечеството – още преди хилядолетия те са казали: Който нож вади, от нож умира. Други наричат това закон за Кармата. Българите – каквото повикало, такова се обадило.

Да се надяваме, че този път и всичките пъти занапред  подобни събития ще се случват заради защитаването на справедливостта, а не заради ибрикчийството, на което се нагледахме.

Жадни сме, душите ни започнаха да пресъхват от тоталната липса на справедливост в тази държава. Здравословното меню за душите човешки е много скромно – трябват само справедливост и красота във всичките й аспекти. И тогава само гледайте какво същество става от човека.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *