27/07/2024

Дъжд от оставки на партийни лидери след вота

Дъжд от оставки на лидери на партии се изсипа след вчерашните извънредни избори за народно събрание.

Д-р Емил Кабаиванов подава оставка като председател на СДС заради лошия резултат на изборите.

Пред „Фокус“ кметът на Карлово заяви: „Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка. Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС“.

По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов и цялото ръководство на партията също подадоха оставки. Той обяви, че няма да се кандидатира отново за председателския пост на партийните избори в края на юни.

ДСБ спечели около 3% на изборите, а СДС – по-малко от 2%.

Двете партии се разделиха, след като още миналата година от СДС заявиха, че ще се кандидатират сами на изборите, а не заедно с ДСБ в рамките на Синята коалиция.

Лидерът на движение България на гражданите Меглена Кунева също подаде оставка от лидерския пост заради представянето на изборите.

Оставка подаде и лидерът на Герговден Люен Дилов-Син.

Бел. ред.: Така е морално и честно да се постъпва след подобни провали. Такова поведение в България май не сме наблюдавали. Дано да е признак за започнала качествена промяна, макар и мъчително бавна.

Но нека никога не забравяме, че в България подобни ходове обикновено са си чисто театро – за 2-3 дни лидерът е с подедена, но още неодобрена оставка. След дълги „молби“ и увещания от типа на „на кого ни оставяш“, се оказва, че оставката не достига до „консумация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *