19/04/2024

Четири вълнуващи космически атракции ще видим през май. Катаклизми?

През този месец май ни очакват четири големи космически атракции, припомнят астрономите. Най-напред – метеоритният дъжд Аквариди, после пръстеновидно слънчево затъмнение, частично лунно затъмнение и парад на планетите.

На 6 май първи на небосклона ще се появят Акваридите. Явлението е свързано със знаменитата Халеева комета. Членът на Китайското астрономическото общество, както и на управлението на Тянцзинското астрономическо общество Ши Чжичен съобщи, че по време на този метеоритен дъжд количеството на озаряващите небето падащи звезди може да достигне до 40 броя в час. При добри метеорологични условия романтичната картина ще може да се наблюдава преди разсъмване на 6 и 7 май.

След метеоритния поток – на 10 май, се очаква още едно вълнуващо зрелище – пръстеновидно слънчево затъмнение. То ще може да се наблюдава от жителите на Австралия, в източната част на Индийския океан, в Океания, а също в западните и централните части на Тихи океан.

Следващото космическо събитие е лунното затъмнение, което ще стане на 25 май.

И накрая – на 27, май на небесната сцена ще „играят” Меркурий, Венера и Юпитер, които след залез Слънце ще образуват малък триъгълник, обяснява Ши Чжичен.

Бел. ред.: Като изключим метеоритния дъжд, останалите космически събития може да предизвикат сериозни природни катаклизми като земетресения, цунами, изригване на вулкани. Това е свързано с мощните гравитационни сили, които влияят на живота на самата планета. Доста учени отричат подобна корелация, но „съвпаденията” са прекалено много. Само да си припомним – опустошителното земетресение в Хаити стана при пълно слънчево затъмнение над онези географски ширини, а това в Япония – няколко дни преди Голяма луна. Дано скептично настроените учени да са правите.

One thought on “Четири вълнуващи космически атракции ще видим през май. Катаклизми?

  1. Гравитацията е последната дупка на кавала. Силите са от друго естество, а науката няма уреди да ги изследва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *