24/04/2024

24 май е – Върви, народе възродени!

Днес честваме един от най-почитаните в България празници, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Тържества ще има също в Москва и много други региони на Русия.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, се организира тържествено шествие, инициирано от Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието София-град и Столичната община.

На 24 май шествието ще тръгне в 10.30 часа от сградата на Министерството на образованието, младежта и науката и ще завърши пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“, където ще се проведе официална церемония и тържествен водосвет по случай празника на просветата.

В 11.00 часа пред Националната библиотека държавният глава Росен Плевнелиев ще присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от патриарх Неофит. Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред Паметника на свети свети Кирил и Методий. Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители също ще участват в официалното честване на празника. Граждани и гости на столицата ще поднесат цветя и венци пред паметника на Светите братя. След това ще прозвучи „Върви, народе възродени“ от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище. Стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов ще изпълнят Лора Михайлова Микова и Деян Деянов Донков – ученици от І „А“ клас на 20-о основно училище „Тодор Минков“ – София, а деца от 4-о училище ще пуснат балони с буквите от нашата азбука.

Председателят на парламента и народните представители ще поднесат венци и цветя и ще разгледат в Националната библиотека изложбата „В светлината на словото“, посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на св. Константин – Кирил Философ и св. Методий. Експозицията представя част от най-старите български ръкописи, пазени в ръкописната колекция на Библиотеката.

Преди тържеството пред Националната библиотека, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи Благодарствен молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, по време на който патриарх Неофит и съслужащите му ще отправят молитва към Бога за всички деятели на просветата и културата в България и ще отправи своите благопожелания и благословение.

Президентът ще открие тържествено Третия международен конгрес по българистика, който се провежда под негов патронаж. Откриването ще се състои от 12.00 часа в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Вечерта, в 18.30 часа в Националния исторически музей президентът, Плевнелиев дава традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *