25/04/2024

Жестоко земетресение в Иран, очаква се стотици да са загинали

Земетресение с магнитуд 8 разтърси Източен Иран, близо до границата с Пакистан, съобщи Ройтерс, като се позовава на Американския геофизически институт. По първоначални данни най-малко 40 души са загинали, но властите обявиха, че очакват жертвите да са стотици.
Според данните на Иранския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 7,5 в провинцията Систан и Белуджистан.

Земетресението станало в 10.44 часа по Гринуич, на дълбочина около 120 км.

Трусът е бил усетен в региона на Персийския залив и в индийската столица. В Делхи са се разтресли високи сгради, а хората са побегнали на улицата, разказват очевидци. Хора са били евакуирани от клатещи се сгради и в Катар и Дубай. Епицентърът е бил на около 201 км югоизточно от град Захедан.

Според данни на телевизия „Ал Арабия“ най-малко 40 души са загинали, съобщи „Фокус“. Иранските власти обаче заявиха, че се очакват стотици жертви в югоизточната част на страната.

„Това беше най-силното земетресение в Иран от 40 години насам и очакваме стотици загинали“, заяви правителствен представител, пожелал анонимност.

В Пакистан трусът е усетен в столицата Исламабад, в Карачи,  Лахор и в Квета. Няма информация за жертви и разрушения.

Преди седмица близо 40 души загинаха, а около 850 бяха ранени при земетресение с магнитуд 6,3 в Южен Иран – в близост до иранскaта АЕЦ. Въпреки това ядрената централа остана непокътната, съобщиха местните власти.

http://dnes.dir.bg/news/iran-zemetresenie-13650168

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *