29/03/2024

Започват изпитанията на първия дрон-робот с вертикално излитане

Изпитанията на безпилотни летателни апарати (дрони) в аеродинамичен тунел предшестват излитането на всеки един от тях. В аеродинамичния канал нашите студенти тестват и усъвършенстват формата на летателния апарат, каза доц. Димо Зафиров – ръководител на катедрата “Авиационна техника и технологии” към Пловдивския технически университет.

Аеродинамичният канал имитира въздушната струя, която обдухва дроните и е необходима за летежа им. Най-съвършената българска лаборатория за изследване на аеродинамическите качества на безпилотните летателни апарати разполага с шесткомпонентна везна, която снима всички сили, които възникват по време на изпитанията. После резултатите влизат и се обработват от компютър.

На днешните изпитания ще бъдат проверени съотношенията между подемната сила и съпротивлението на дрон от типа съчленено крило, обясни доц. Зафиров. Резултатите ще дадат основа за първия реален полет на нов тип дрон-робот с вертикално излитане. В аеросредите под “робот” се разбира такъв вид безпилотен летателен апарат, който може автономно, без прекия контрол на оператор да излита, да лети по определена траектория и да каца на зададено място.

Вертикално излитащите самолети от типа “Хариър” ни дадоха идеята, но ние считаме, че нашият дрон има по-добра схема с по-добри резултати, категоричен е доц. Зафиров. Двигателите на университетския “Хариър” например са електрически, с голяма мощност и с 60 000 оборота в минута на техните перки. Смятаме, че посоката “електродвигатели с батерии” е  много перспективната в самолетостроенето, коментира доц. Зафиров. Роботизирането на дроните пък ще даде възможност да се избегнат грешките, които допускат операторите.

Следващата крачка, която екипът на Техническия университет е готов да направи са изпитанията на почти завършения опитен образец на дрона-робот с вертикално излитане. Разбира се крайната цел е серийно производство на подобни летателни апарати, казва доц. Зафиров и пояснява, че това не е работа вече на университета. Представям си, че не е далеч времето, когато един фермер вместо да си обикаля земите със своя джип, за да види например какви обработки и кога да ги направи, той просто ще пусне своя дрон по определен маршрут, ще получи същата информация и това ще му струва по-евтино, заключи доц. Зафиров. Той не изключва българските рободрони да извършват военни, полицейски, откривателски, изследователски, логистични и други мисии.

12 април – Денят на авиацията и космонавтиката се чествува от 8 години като патронен празник и от студентите от специалност “Авиационна техника и технологии” в Техническия университет – Пловдив. Годишният прием по тази специалност е от 20 студенти. Почти всички завършващи студенти започват работа в Луфтханза техник, където ремонтират пътнически самолети Боинг и Ербъс.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *