29/03/2024

Въздухът на планетата е замърсен за стотици години напред

За да се върне климатът на планетата обратно към показателите в началото на XX век, ще са необходими няколкостотин години, смятат учените.

Климатолозите са на мнение, че благоприятен сценарий е възможен само ако човечеството започне да извлича въглеродния диоксид от атмосферата, който индустрията е изхвърляла през целия XX век.

“Емисиите от човешки дейности са около 9 милиарда тона CO2 годишно, като половината остава в атмосферата, а останалата част се абсорбира от океана и се свързва по други начини.

За да се върнат климатичните условия на ХХ век, ние ще трябва да премахнем повече въглероден двуокис от атмосферата, отколкото първоначално е бил освободен “, казва Андрю Макдугъл от Университета  Виктория на конференция на Европейския съюз по геонауки във Виена.

Макдугъл заяви, че в резултат на предварителното  компютърно моделиране учените са получили два възможни сценария. В най-добрия случай  температурните и атмосферни показатели на XX век ще се възстановят до края на XXIV, средата на XXV век, а киселинността на океана ще се върне към нормалното сто години по-рано.

Но дори и при по-оптимистичните прогнози някои промени вече са необратими. Ледът в Гренландия ще се стопи напълно, а морското равнище ще се повиши с около 7 метра. Ако не се предприемат специални усилия, климатичните условия на XX век ще бъдат  възстановени едва след хиляда години.

Благоприятният сценарий е възможен само при условие, че човечеството не само намали емисиите на CO2 в атмосферата, а веднага започне извличане на въглеродния диоксид от нея и да го утилизира. Например, сега има технологии, с които може да се прави сух лед и се потопява в  океана на голяма дълбочина, където въглероден диоксид под високо налягане не може да се разтваря във вода или да се изпарява.

http://30dumi.eu/2013/04/va-zduha-t-e-zama-rsen-za-300-godini-napred/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *