20/04/2024

Ракът отне живота на щуреца Петър Гюзелев (видео)

Големият български музикант Петър Гюзелев е починал днес в 11,30 ч. в дома си.

Преди 6 г. китаристът на група „Щурците“ беше диагностициран с тумор в мозъка. Въпреки болестта той продължаваше да работи върху новите си песни и мечтаеше до края на 2013 г. да издаде два нови албума.

През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките на Гюзелев, че му остават 4 месеца живот.

Със съдействието на Министерството на културата, той ще бъде погребан в Алеята на творците в Централните софийски гробища, предаде БТА.

На 24 март китаристът бе гост в „Град на ангели“ по ТВ7.
Господ е този, който води всички, подава ръка, учи те да вървиш по истинските принципи на нормата, сподели тогава музикантът.
Той обясни, че въпреки че лекува тежка болест, не мисли за нея, а за музиката, която е написал, как я е разпространил и какви думи е казал.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди „Щурците“ е основател на групите „Сините звезди“ и „Слънчевите братя“.
Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на „Щурците“, сред които „Дай ми малко нежност“, „Сватбен ден“, „Когато си отива любовта“, „Стълбата“, „Неизживените неща“, „Светлият век“, „Кой съм“, „Кралят рок“ и много др.

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска рок супер група „Стари муцуни“, в която са Петър Гюзелев – китара, Георги Минчев – певец, Георги Марков – барабанист от “ Щурците“, Иван Лечев – китарист от „ФСБ“, Ивайло Крайчовски – басист от „ФСБ“.

През 1994 г. излиза албумът на групата – „Бира, секс и Рок енд рол“ и става албум № 1 за България, а песни, като „Бира, секс и рок енд рол“, „Мързелив бирен ден“, „Блудният син“, „Купонът тече“, „Музикантска съдба“ и др., стават хитовете на „Стари муцуни“. Музиката е на Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Петър Гюзелев има много песни, които са носители на награди в БНР, една от които е „Когато си отива любовта“ по текст на Волен Николаев. Има и награда от Международния фестивал на българската забавна песен „Златният Орфей“ за песента „И една звезда“.

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството.
Бил е общински съветник в Столичната община.

http://dnes.dir.bg/news/shturtzite-pepi-guzelev-13732823

Снимката е на 24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *