19/04/2024

Научих три неща докато самолетът ми се разбиваше (видео)

Това видео вече е гледано над 3,5 милиона пъти. Ще разберете защо. Струва си да бъде гледано отново и отново, та дано най-сетне осъзнаем по какъв глупав начин прахосваме живота си, сякаш сме безсмъртни и сякаш имаме безкрайно много възможности да се явяваме на поправителен изпит. Нямаме. Това е истината. Както казват тибетците: в този живот има само едно единствено сигурно нещо – несигурността.

Рик Елиас е седял на първия ред на полет 1549, самолетът, който кацна аварийно в река Хъдсън в Ню Йорк през януари 2009 година. Капитанът на екипажа Чесли Салънбъргър (на снимката) стана национален герой на Америка заради решението си да приводни пътническия самолет в ледените води на река Хъдсън и заради изключително майсторския начин, по който го направи.

Всички пътници на борда – 148 човека, сред които бебе и дете, бяха спасени. Спасен е и целият екипаж на еърбъса от 7 човека.

Какво е преминало през ума на оцелелия Рик Елиас, докато обреченият самолет е падал и докато си мислил, че умира? Той разказва своята история за първи път публично пет години по-късно пред ТЕД.

Ric Elias е изпълнителен директор на Red Ventures, компания за маркетингови услуги.

За превода на български на това вълнуващо видео трябва да благодарим на Антон Ников.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *