26/04/2024

Красиви капкообразни дюни са заснети на Марс

Удивителни пясъчни дюни бяха заснети на Марс. На червената планета има безброй примери на дюни, които приличат на зъбите на акула, други – на шоколадови бонбони в красиви опаковки.

На практика дюните се образуват благодарение на сложното взаимодействие на марсианската повърхност с ветровете, които на Червената планета са в изобилие. Физиката на движение на пясъчните дюни е достатъчно сложно явление, но тя не се отличава много от начина, по който се образуват земните пясъчни дюни.

При анализ на дюни вътре в марсианския кратер Коперник, направен с помощта на спектрометър на видимото инфрачервено излъчване (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM), който се намира на борда на апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА, бе открито наличие на оливин. Забележителното е, че този минерал се образува с участието на вода. За по-нататъшни наблюдения била използвана камера HiRISE, която е на борда на MRO. Малките частици на оливина под въздействието на ветровете присъстват в тези капкообразни дюни.

Често марсианските дюни приемат формата на континенталните дюни бархани, които се срещат на Земята. Барханът е особена форма на релефа. Много от дюните на Марс приемат формата на класическите бархани, но в същото време има и с капкообразна форма.

Alfred McEwen от Аризонския университет коментира, че богатите на оливин дюни са много рядко явление на Земята.

Подобни наблюдения ще помогнат да се разбере загадъчната марсианска история – както водната, така и атмосферната, а също и геологическата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *