20/04/2024

Икономист предупреждава: Банкерът не ви е приятел при никакви обстоятелства

“В Европа няма достатъчно пари, за да се гарантират първите 100 хиляди евро”, – каза в телевизионно интервю, откъси от което публикува La Vanguardia, каталонският икономист Сантяго Ниньо Бесера.

Коментирайки “подстригването” на депозитите в кипърските банки  икономистът заяви, че банките вече ще работят по различен начин: вложителите ще трябва да поемат вината за лошата работа на банката. След Кипър  спестяванията “вече не са свещени”, каза той.

Ниньо Бесера ярко описва ситуацията: през 2012 г. в европейската икономика “е била диагностицирана с рак”, през 2013 г. започна “химиотерапия, която  убива здравите клетки заедно със злокачествените и инвалидизираща организма.” След 2014 г. ще започне слаб растеж “върху руини”, прогнозира той.

Как да разберете дали банката е надеждна? Ниньо Бесера съветва да се отчита делът на най-качествените активи на банката (10-25% – е знак за надеждност). Но ако банката предлага да закупите привилегировани акции, ние трябва да помним, че това е инвестиция, а не влог, и че “банкерът при никакви обстоятелства не ви е приятел”.

Read more: http://30dumi.eu/2013/04/ikonomista-t-santyago-nin-o-besera-bankera-t-pri-nikakvi-obstoyatelstva-ne-ti-e-priyatel/#ixzz2POCow128

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *