25/04/2024

”Икономист”: Микросветът на българската сиромашия

Наблюдавайки новопостроената детска площадка в Каолиново, червените й пързалки и зелени люлки, човек за момент се замисля в кой западноевропейски град е попаднал. Но след това обръща главата си и вижда порутена постройка без прозорци. Само един бърз поглед към занемарените, извънгабаритни административни сгради от съветски тип, разположени на централния площад, са достатъчни на човек да разбере, че Каолиново е нейде в Източна Европа.

Така започва репортаж на „Икономист“ за България.

Това е градът с най-висока безработица в цяла България. Над 64% от работната ръка в тази община в североизточна България, е без работа. Това е пет пъти над средното за страната равнище. България се нарежда сред най-зле представящите се в ЕС. Близо 430 хиляди работни места са се „изпарили“ от държавата от 2008 насам. Над половината безработни са паднали под прага на бедността.

В резултат на това, липсата на заетост и високите сметки през последните два месеца се проведоха най-мащабните национални протести за последните 16 години. Демонстрациите сложиха край на кабинета на Бойко Борисов. Шестима души се подпалиха по време на протестите. Четирима от тях загинаха, пише „Икономист“ в мрачен материал за обстановката в България.

Но нека се върнем в Каолиново, продължава статията на „Икономист“. Димитрина – магазинерка на средна възраст признава, че не разбира от политика. Сочейки към стелажите в магазина си, споделя: „Имам 40 хляба и не мога да ги продам от вчера. Хората нямат и една стотинка“. Едва една шепа хора, които работят по „Проекта“, са заети, отбеляза тя по повод детската площадка в центъра и работниците, наети за изграждането й.

„Проектът“ е финансиран от ЕС. Останалите хора в общината, където живеят близо 12 хиляди души предимно от турски произход, са или безработни, или се занимават с тютюн. Малко са щастливците, твърди Димитрина, които имат постоянна работа – в близката мина за каолин. „Но преди заводът наемаше около 500 души, докато днес – не повече от 20-30“.

На няколкостотин метра от магазина й чуваме подобна история от Севдалин. Възрастният мъж има „Всичко по един лев“ – евтина бакалия, предлагаща всякакви неща – от козметика до църковни свещи. Стоките в него рядко надвишават един лев (половин евро). Въпреки това магазинът е празен.

„Колкото и да струва, ако нямаш никакви пари, просто не можеш да купиш нищичко“, обяснява на прост език той с лека усмивка на сбръчканото си лице.

Шест години след присъединяването си към Евросъюза, България остава най-бедната му членка. Хората в страната – с население 7,3 млн. души, печелят по средно 400 евро месечно. Пенсиите са двойно по-малки. Според нов доклад на ЕК почти половината от българите са на ръба на бедността и социалната изолация. Безработицата нарасна до 12% през февруари – най-високото й ниво от 2005 насам.

„Загубата на половин милион работни места през последните четири години е основната причина за намаляващите доходи на домакинствата и нарастващата тежест върху социалните бюджети“, коментира Георги Ангелов – икономист от Института Отворено общество в София.

Като премахнем европейските фондове, почти половината държавен бюджет отива за социални разходи. Кризата удари най-тежко хората без образование – само 15,5% от българите с основно са заети. Това ни помага да разберем високата безработица в Каолиново, където 2/3 от гражданите никога не са стъпвали в гимназия.

„Може да не съм бил в университет, но мога да преброя парите, които съм спечелил днес“, настоя Севдалин. „Нула лева“. Магазинът му и този на Димитрина са празни.

Но едно място в градчето е пълно с хора, предимно млади мъже – помещението за залози. Докато пият бира и гледат футбол в понеделник вечер, повечето мъже водят разговори за следващия мач от първенството. „Идват тук всеки ден“, споделя Огнян – един от възрастните клиенти, докато отпива от своето кафе. „Нямат работа, по цял ден просто залагат. А дали опитват да си намерят такава? Не. Футболът предлага много по-високи коефициенти“, завършва разказът за България.

На снимката: На опашка за работа в едно от бюрата по труда, БГНЕС

http://dnes.dir.bg/news/ikonomist-siromashia-13549030

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *