28/03/2024

Гърция в шок: Пазачи стреляха по 200 работници във ферма

Надзиратели в местна ферма за ягоди открили огън срещу 200 гастарбайтери от Бангладеш и Пакистан, които протестирали за неизплатени заплати. Ранени са 35 души, но никой не е с опасност за живота.
Инцидентът е станал в сряда, след като 200 чуждестранни работници излезли на демонстрация в селището Неа Манолада с искания да им бъдат изплатени заплатите за последните шест месеца, предадоха БНТ и БТА.

Полицията още вчера арестува 57-годишния собственик на селскостопанското предприятие. Той беше задържан  заради „морално подстрекаване“ към стрелбата. Полицията издирва трима надзиратели, заподозрени за стрелбата.

По-късно стана ясно, че е бил арестуван и 30-годишен мъж, жител на селището Манолада, заподозрян, че е помогнал на двама от стрелците да избягат, предаде БГНЕС.

Говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу осъди  инцидента, който окачестви като „нечовешко нападение“. Безпрецедентният и позорен акт е чужд за гръцкия морал, каза той.

Инцидентът получи и широк международен отзвук.

„Ягоди и кръв“, „Биячи стрелят срещу протестиращи“ – това са само част от заглавията в гръцката преса за драмата в селището Неа Манолада. По жертвите е стреляно с ловни пушки. Според публикациите работодателят е дължал между 750 и 1000 евро на човек или общо около 200 хиляди за последните няколко месеца.

„Работим от четири месеца, но не сме получили нищо. Има 18 деца от Гана, Иран, Судан. Аз самият бях ранен от куршум“ – разказва работник.

Лявата опозиция и правозащитници заклеймиха бездействието на властите срещу свръхексплоатацията и нечовешкото отношение към чуждестранните работници.

Оценките за стрелбата са: престъпен, раситски акт, връщане към други времена, варварство на системата.

Кабинетът се присъедини към всеобщото възмущение и обеща незабавни действия.

„Гръцкото правителство има нулева толерантност към подобни актове на насилие, независимо откъде и откого идват. Уверявам, че ще реагираме сурово на този трагичен инцидент“ – обеща Андреас Ликуренцос, министър на здравеопазването.

Повечето имигранти, работещи в Гърция, са наети нелегално, имигранти са 40 на сто от всички нелегални работници. След пет години рецесия и 25 на сто безработица в страната се забелязва надигаща се ксенофобия.

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-yagodi-gasterbiteri-13674054

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *