25/04/2024

Експертите са удивени от почерка на терористичния акт в Бостън

Официалните лица в САЩ засега се въздържат от подробни коментари за взривовете в Бостън, журналистите разпитват независими експерти, запознали се със снимките и видеозаписите от мястото на бостънската кървава трагедия.

Някои детайли от терористичния акт позволяват да се предположи, че неговият организатор има отношение към Ал Кайда и към ислямистите като цяло.

Вече е ясно, че в крайна сметка една от взривените бомби на финала на Бостънския маратон е представлявала тръба, заредена с метални топчета от лагери. Десетки такива топчета, които се използват при приготвянето на взривно устройство като поразяващи елементи, са извадени от раните на пострадалите от хирурзите в бостънските болници.

За това, че първият взрив е приличал на изстрел от гигантско оръдие, говорят и очевидците. Формата на димния шлейф, който се вижда на кадрите на видеозаписите от мястото на терористичния акт, е характерен за снабдена с взривно устройство и поразяващи елементи тръба, уверен е Фред Бертон, бивш специален агент в дипломатическите служби на САЩ, който е взел участие в разследването на терористичните актове от 11 септември.

„Този терористичен акт изисква преразглеждане на правилата за провеждане на масови мероприятия, казва Бертон пред US News. Изниква въпросът за това как се проверяват и допускат към мястото на събитието хилядите участници и зрители, а също и обслужващият персонал”. Експертът добавя, че участниците в Бостънския маратон представляват идеална мишена, ако целта е да се предизвика огромен обществен резонанс. На финала на маратона има най-много зрители, репортери и телевизионни снимачни групи.

Фред Бертон подчертава, че за изготвянето на зарядите са били избрани прости и достъпни материали. Но специалистът е на мнение, че да сглоби бомба от такива материали и да я взриви може да направи само човек, имащ известна практика във взривно-техническите работи. При това Бертон е уверен, че конструкцията на устройството, взривено в Бостън, не е характерно за ислямистките терористични групи.

Пол Финвалд, работил като сапьор във ФБР 23 години отбелязва, че характерът на нараняванията на жертвите и пострадалите (откъснати крайници) свидетелства за голямата мощност на заряда. Но белият дим, който попадна в обективите на телевизионните камери говори за така наречения бездимен прах, а не за С4 или други армейски пластични взривни вещества, които при експлозия отделят черен дим.

Това е още един аргумент срещу версията, че терористичният акт е дело на радикални ислямистки групи – те предпочитат да използват проверени армейски средства. Освен това Ал Кайда и другите ислямистки групи не свързват терористичните актове с определени дати – те нанасят удар тогава, когато са напълно готови, без да се съобразяват с дните на провеждане на големи мероприятия.

В понеделник на финалната линия на Бостънския маратон гръмнаха две взривни устройства. Според последната информация са загинали трима човека, в това число и 8-годишно дете. Повече от 140 човека са ранени. В Бостън са изключени мобилните връзки.15 квартала са отцепени заради събирането на улики, над града е забранено прелитането на самолети. Във Вашингтон и Ню Йорк са въведени засилени мерки за безопасност.

В изказване на специална пресконференция, посветена на терористичните актове в Бостън, президентът на САЩ Барак Обама обеща виновните да бъдат намерени.

Снимката е на АР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *