27/06/2022

Четири земетресения едно след друго разлюляха Тополовград

Четири труса с магнитуд до 3,4 по скалата на Рихтер са регистрирани тази сутрин в района на Тополовград, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Най-силният трус е бил с магнитуд 3.4 по Рихтер. Земетресенията са били последователни. Те са усетени от жителите в района, няма данни за пострадали и щети.

Първият трус е регистриран в 9,59 ч. тази сутрин. Епицентърът е на 246 км източно от София, 38 км югозападно от Ямбол и 15 км северозападно от Тополовград.

Вторият земен трус е регистриран в 10,03 часа. Епицентърът е на 246 км южно от Букурещ, 33 км северозападно от Ямбол и 15 км северно от Тополовград, добавят от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

„В Тополовград няма паника, всичко е нормално, хората не са изплашени от четирите труса в района“, заяви Иван Замов, служител по сигурността в общината, цитиран от „Фокус“. По думите му хората дори не са напуснали работните си места в различните сгради, защото са свикнали на такива трусове и са се информирали какво представляват. Занов допълни, че по-силно земетресението е усетено в селата Доброселец и Чукарово, но все още нямат данни за разрушения. Проверката с оглед е насрочена за следобед в двете села.

Земетресение с магнитуд 2.2 по скалата на Рихтер имаше вчера в 7,28 ч. сутринта до Перник с епицентър на 39 км западно от София и на 7 км западно от Батановци, с дълбочина 2 км.

Трус с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер беше регистриран тази сутрин в Гърция край полуостров Пелопонес, съобщи Атинската обсерватория, предаде АФП. Земетресението е почувствано в няколко села и общини около епицентъра, локализиран край Неаполис, на 170 км южно от Атина. Там е един от районите в Гърция с най-силна сеизмична активност, цитира агенцията БГНЕС.

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-topolovgrad-13585320

(Visited 64 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *