26/04/2024

Арестуваха тежко ранения втори атентатор на маратона в Бостън

 

Полицията задържа жив, но тежко ранен, втория заподозрян за бомбените експлозии по време на Бостънския маратон след продължило цял ден издирване в района на Бостън.

19-годишният Джохар Царнаев е в болница в тежко състояние, съобщиха от щатската полиция. Той е загубил много кръв от раната, която е получил.

По-рано другият заподозрян – 26-годишният брат на Джохар – Тамерлан Царнаев, беше убит при престрелка с полицията. Двамата мъже са с чеченски произход.

Джохар бе блокиран от полицията, специални части и ФБР в бостънското предградие Уотъртаун, след което бе арестуван. Царнаев е бил открит в лодка в задния двор на къща в предградието благодарение на бдителността на местен жител, който видял по лодката си кървави следи и веднага повикал полицията.

След съобщението полицаите  обследвали от въздуха територията и с помощта на детектор за топлина са определили мястото, където се е укривал Царнаев. Той оказал съпротива при задържането му.

За едно денонощие той два пъти влиза в престрелки с полицията. Първият път бе вчера в кампуса на Масачузетския университет. Тогава загина брат му – Тамерлан Царнаев, както и местен полицай. Втори път Джохар Царнаев откри стрелба по полицията при опита да бъде задържан.

Президентът на САЩ приветства действията на американските сили за сигурност в операцията.

Служителите на силите за сигурност действаха професионално и задържаха заподозрения за експлозиите в Бостън, но разследването трябва да бъде доведено до края му, за да се изяснят всички детайли, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

„Остават много въпроси. Защо млад човек, който е израсъл и учил тук, е извършил нещо подобно. Как е подготвяно деянието, имало ли е помощ отвън? Затова заръчах на ФБР и министерството на вътрешната сигурност да продължат разследването”, каза президентът.

Междувременно стана ясно, че тримата задържани във връзка с бомбената атака на Бостънския маратон, са били освободени след разпита, предаде Газета Ру.

По-рано беше съобщено, че полицията разпитва двама мъже и една жена, които може би са свързани с Джохар Царнаев. Тримата са били задържани в град Ню Бедфорд, който се намира на близо 80 км от Бостън. В дома на задържаните е бил извършен обиск.

Жителите на американския град Бостън, които останаха затворени почти цяло денонощие, излязоха по улиците на града, облекчени от съобщението за задържането на заподозрения за атентата, за да отпразнуват ареста, изпращайки с аплодисменти колоните от военна техника, линейки, полицейски и пожарни автомобили, напускащи града.

Във връзка с разследването американският президент Барак Обама е разговарял с президента на Русия Владимир Путин. Обама е изразил благодарността си за помощта от страна на Русия в борбата срещу тероризма след бомбените атаки в Бостън.

Путин от своя страна е изказал съболезнования за жертвите на атаките по време на бостънския маратон. Двамата са обещали да продължат „сътрудничеството” в борбата срещу тероризма и в сферата на сигурността, гласи изявление на Белия дом.

Междувременно стана ясно, че през 2011 година Тамерлан Царнаев е бил разпитван от ФБР по искане на чуждестранно правителство. Това твърди източник от американските служби. От ФБР са извършили проверка, тъй като е имало опасения, че Царнаев има „екстремистки връзки”. По време на проверката не е било установено нищо нередно.

От ФБР са уведомили чуждестранното правителство и са поискали да бъдат информирани, в случай че има развитие на ситуацията.

Братята са имали цял арсенал от самоделни бомби, гранати и импровизирани взривни устройства и са използвали някои от тях, бягайки от полицията, каза конгресмен, член на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите, предаде БТА. И двамата са живели от десетина години в САЩ с документи, даващи им право на постоянно пребиваване.

По-големият, 26-годишният Тамерлан Царнаев, е учил от 2006 до 2008 г. три семестъра счетоводство в колеж в Бостън. По-малкият, Джохар Царнаев, е регистриран като студент в Дартмут, едно от четирите подразделения на Университета на Масачузетс. Студенти казват, че тази седмица, след взривовете на маратона, той е бил в кампуса. Завършил е престижно държавно училище в Кеймбридж, в което са учили и известни личности като актьорите Мат Деймън и Бен Афлек.

http://dnes.dir.bg/news/bostan-atentat-13685525

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *