20/04/2024

8,3 млрд. евро ще загубят вложителите в две кипърски банки

Притежателите на големи влогове в „Банк ъф Сайпръс” и Кипърската народна банка ще изгубят общо около 8,3 милиарда евро в рамките на реализацията на антикризисния план, разработен от Еврогрупата.

Това се посочва в документ, подготвен от Европейската комисия, съобщи кипърската телевизия „Сигма”, цитирана от БТА. В документа на ЕК се отбелязва, че спасението за сметка на незастрахованите депозити в размер на над 100 000 евро ще струва 8,3 милиарда евро. Посочва се, че това е „максималната оценка”.

Според споразумение между правителството в Никозия и Тройката международни кредитори островът ще получи заем на стойност 10 милиарда евро като условието е да рекапитализира най-голямата си банка – Банка на Кипър, а втората по големина банкова институция – Кипърската народна банка, да бъде разделена на „лоша“ и „добра“ и лошата част да бъде ликвидирана. Върху депозитите на стойност над 100 хил. евро ще бъде наложен еднократен данък, който може да достигне и 80%.

Решенията предизвикаха паника в банковата система на Кипър и трезорите затвориха за повече от седмица.

Според ЕК финансовите потребности на Кипър между второто тримесечие на 2013 година и първото тримесечие на 2016 година ще бъдат 23 милиарда евро. От тях Никозия ще трябва да намери 13 милиарда евро от вътрешни източници.

Кипър продължава да е заплашен от банкрут и излизане от еврозоната въпреки постигнатото споразумение с Еврогрупата за спасителен пакет в размер на 10 милиарда евро в замяна на преструктурирането на двете водещи кипърски банки и провеждането на антикризисни мерки, предупреди международната рейтингова агенция Moody’s.

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Кипър и да предостави европейски фондове, за да може островът да се пребори с настоящата икономическа криза, съобщават вестниците в Никозия. Готовността е изразена от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в негово писмо до президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В него Барозу декларира солидарността на Съюза към Кипър и подчертава готовността на Комисията да помогне на острова. Барозу посочва въпросите, които де факто целят да допринесат за растежа на кипърската икономика, като не изключва възможността да бъдат преразпределени средства за Кипър от структурните фондове на Евросъюза.

http://dnes.dir.bg/news/depoziti-kipar-13647311

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *