23/04/2024

Защо ФБР напомни за свалените през 1950 г. летящи чинии? I част (снимки)

На 22 март 2013 година над САЩ прелетя светещо кълбо, което бе видяно от хиляди хора. „Чинията” падна? Учените увериха, че това е бил метеорит, който е изгорял в атмосферата, но не се е взривил като болида месец преди това край руския град Челябинск.

Далеч не всички американци обаче повярваха на официалните обяснения. Те започнаха да звънят на ФБР (Федералното бюро за разследване): „Отново скривате истината от народа. Защо не признаете, че са паднали извънземни?”

Изглежда тези обаждания са били толкова много, че спецслужбата откликна с пресрелийз на 25 март 2013 година. Но в смисъл, че извънземни няма и не може да има. Като доказателство незнайно защо ФБР напомня за документа донесение на агент Гай Ноттел (Guy Hottel), който бе официално публикуван на сайта на бюрото преди две години – на 8 април 2011 г. ФБР подчертава, че донесението на Хоттел не доказва съществуването на НЛО, това просто е съобщение, постъпило от втора и трета ръка”.

Тогава за какво става дума? Какво толкова сензационно е съобщил агентът, че копието от донесението му за две години е било прочетено от над два милиона човека, ако се вярва на броячите на ФБР.

Между другото Хоттел не бил обикновен агент. В онова същото време – 1950 г. , той оглавявал щаб квартира във Вашингтон. Интересът към текста му се подгрявал и от странната фраза към края му: „ по-нататъшен анализ не е проведен”, която естествено предизвика подозрения, че тук нещо прикриват. Но какво?

Изданието КР се зае с разследване на тази странна история с въпросния доклад на агента още преди две години, когато то току-що се беше появил на сайта на ФБР. И с помощта на уфолози стигна до истини, които и досега не са се променили.

Ура, извънземните съществуват!

На 8 април 2011 г. документът, поместен тогава на новия официален сайт на ФБР (vault.fbi.gov),  веднага взриви интернет. И как иначе – той засягаше темата за летящите чинии и по същество свидетелстваше за това, че те съществуват. Заедно с извънземните.


Копие от доклада на Хоттел  (Снимка на ФБР)

На 22 март 1950 година агент Гай Хоттел докладва на директора на ФБР Едгар Хувър за това, че друг агент (фамилията му е задраскана) чул от офицер от ВВС (и неговата фамилия е задраскана) за катастрофите на НЛО в южната част на страната.

Текстът на донесението гласи:

„Както твърди дознателят на ВВС три от така наречените летящи чинии били прибрани (взети) от Ню Мексико. Те били описани като имащи кръгла форма с издигнат център и с диаметър около 50 фута (15 метра). Във всяка от тях били открити по три човекоподобни, но с ръст около три фута (около метър) същества, облечени в комбинезони от силно еластичен металически материал. Всяко тяло било стегнато в тях подобно на костюмите срещу претоварването, които обличат пилотите на високоскоростните самолети и летците изпитатели.

По думите на информатора майор (името му е зачертано) чиниите били открити в Ню Мексико благодарение на факта, че правителството в този район разполага с  извънредно мощни радари, които както се счита, са в състояние да нарушат системата за управление на чиниите”.

Съвременната публика, добре осведомена по темата НЛО, веднага свърза този доклад с тайнствената катастрофа, която стана в същия този щат Ню Мексико в Розуел на 2 юли 1947 г. Тогава уж се беше разбила летяща чиния.  А цялата истина за това какво точно е станало я няма и досега. Публиката реши, че в този доклад се има пред вид именно розуелската катастрофа. И изпадна във възторг. Ето, ФБР най-накрая казва истината, която военните замъгляваха в продължение на десетилетия с твърденията, че не знаят за никакви извънземни. Ура, пришълците съществуват!

Този възторг с удоволствие споделиха и много средства за информация.

Агент Хоттел е роден през 1902 г. Завършил е университета „Джордж Вашингтон”. Служил е във ФБР от 1034 г. нататък. Излиза в оставка през 1955 г. Умира през 1990 г. (Снимка на ФБР)

Яснота внася известния уфолог Михаил Гернщейн, председател на Уфологическата комисия при Руското географско общество. Според него в доклада на Хотел става дума не за Розуел, а за по-късни събития.

„Извънземните” измамници

„Докладът е истински, казва Михаил Гернщейн. Макар и да не е прясно откровение на ФБР. Той е разсекретен още през 1970 година на миналия век. Но кой помни това освен ние – уфолозите.

Още тогава беше известно, че появата на „доклада” беше провокирана от дейността на двама мошеници –  Сайлъс Месон Нютон и Лео Гебауер. През 30-те години на миналия век те продавали на доверчиви американски бизнесмени „петролни полета”, като наливали нефт в сухи кладенци.

Двамата мошеници Нютон и Гебауер  използвали и извънземните за користните си цели. ( Снимка на X-files)

Уфологическите наклонности в дейността на двамата мошеници възниква през 1949 г. Тогава Нютон и Гебауер изработили милионер от Денвър – някой си Херман Фледър. Продали му „секретни магнитни прибори” , които уж безпогрешно показвали къде има залежи на нефт или злато. Двойката измислила оригинален ход: обявила, че в тези прибори е използвана извънземна технология от разбила се „чиния” . По онова време случаят в Розуел тресял цяла Америка.

Милионерът и магнитния прибор, направен по „извънземна” технология (Снимка на X-files)

На 12 октомври чрез свой познат измамниците публикували първата си бележка за извънземните в списание Variety („Естрада“). Но не й повярвали много. Тогава Нютон и Гебауер с помощта на друг свой познат – Джордж Кехлер от Денвър, мениджър по рекламата на радиостанция, организирали предаване по радиото. Това им донесло успех. Започнали публикации в пресата. А на 8 март 1950 година Нютон в качеството си на „учен” вече четял лекции за „летящите чинии” в Денвърския университет.

Лекторът

На публичните лекции Нютон казвал, че знае за катастрофите на НЛО  от „експерти по въпросите на магнетизма”. Нещо повече – с тяхно разрешение бил в секретни лаборатории, където е видял „чинии” и тела на хуманоиди.

Първата чиния, по думите на Нютон паднала около Азтек в щата Ню Мексико. Вътре в нея имало трупове на 16 „човечета” с ръст около метър, с със същата физическа конструкция като на хората, прекрасно сложени и облечени според модата от 1890 година”.  Техните тела били овъглени, макар единствената повреда в чинията да била пробит илюминатор.

Катастрофата на „чинията от Азтек уж била станала на 28 март 1948 г. (Снимка на X-files)

Следва продължение с още много любопитни подробности

Източник: КР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *