23/04/2024

За първи път: Новият папа е от Латинска Америка

Новият папа е аржентинец. Това е кардинал Хорхе Марио Берголио. Той вече ще носи името Франциск Първи.

Името на архиепископа на Буенос Айрес бе обявено от кардинала-протодякон на католическата църква Жан-Луи Торан. От балкона на базиликата „Св. Петър” той произнесе знаменитата латинска формула „Habemus papam” (Имаме папа).

„Избран е аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, чието папско име ще е Франциск Първи“, обяви той.

Минути по-късно папа Франциск Първи отправи от балкона на „Св. Петър“ първото си обръщение и благословия към града и света.

Като архиепископ на Буенос Айрес той отказва да живее в полагащата му се резиденция и да ползва лимузина с шофьор. Вместо това живее в скромен апартамент и предпочита да се вози с градския транспорт. Дори си готви сам, въпреки че е на 76 години.

Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес в семейството на италиански емигрант, работещ като железничар. Хорхе Марио Берголио е най-малкият от общо пет деца. Получава диплома на техник-химик. Учи в семинарията Вия-Девото в Буенос Айрес. Присъединява се към ордена на йезуитите на 11 март 1958 г. Преподавал е литература, философия и теология в три католически колежа в Буенос Айрес. Свободно владее италиански и немски език.

На 13 декември 1969 г. Берголио е посветен за свещеник. Назначен е за професор в теологическия факултет в колежа Сан Мигел в аржентинската столица. През 70-те години на миналия век е заемал различни постове в йезуитския орден в Аржентина.

Папа Йоан Павел ІІ обявява Берголио за кардинал на консисторията на 21 февруари 2001 г. във Ватикана. След смъртта на Йоан Павел ІІ Берголио е извикан във Ватикана за участие в папския конклав през 2005 г. като кардинал с право на глас.

Папа Франциск І е първият папа на римокатолическата църква от южноамериканска държава.

Анализатори на Би Би Си коментираха, че изборът на 76-годишния духовник е изненада заради напредналата му възраст, както и поради факта, че не бе сред смятаните за фаворити. Той е първият йезуит (член на католически орден, създаден през XVI век срещу Реформацията, съществуващ и до днес), станал папа.

http://www.standartnews.com/svyat-svyat-svyat/arzhentinets_e_noviyat_papa-181072.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *