20/04/2024

За довиждане Борисов даде акъл на премиера Райков и министрите му

Бойко Борисов сдаде властта на служебния кабинет, сформиран от президента Росен Плевнелиев.

Това е 13-тото правителството от началото на прехода и поема управленското кормило на 13-то число от месец март 2013 година. Анализаторите ще имат на разположение близо три месеца, за да избистрят каква е символиката между тази дата и поредността на кабинета в демократичната история на България.

В двата края на Гранитна зала на Министерски съвет се подредиха старите и нови министри. Между тях застанаха отиващият си премиер Бойко Борисов и служебният Марин Райков, а между тях – букет от оранжеви гербери.

Абсолютно не обръщай внимание на това, какво говорят партиите, включително и ние. Те нямат това право. Така отиващият си премиер Борисов се обърна към служебния министър-председател Марин Райков по време на официалната церемония в Министерски съвет.

Ако БСП искаха, можеха още преди седмица да имат кабинет и днес да разкриват 250-те хиляди работни места, подчерта още Борисов.

Нямаше абсолютно никакъв смисъл да чакаме още месец и половина до изборите, коментира той, изтъквайки причините, поради които е подал оставка.

Мисля, че решението което взехме, беше правилно. Така всички партии, които искат да участват в изборите, могат да го направят, заяви той.

Премиерът благодари на министрите от водения от него кабинет, но призна, че той е допуснал някои грешки. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме, но затова Господ праща изпитанията, за да се поучим от грешките си, заяви Бойко Борисов, но в следващите си думи наблегна предимно на доброто, сторено от него.

Това, за което не ни стигнаха силите, е балансът. Ако всяко правителство беше строило по една магистрала, по един музей, ние щяхме да правим по един, не да се втурваме да строим метро, инфраструктура…, коментира той.

Премиерът в оставка за пореден път изтъкна големите инфраструктурни проекти на оглавяваното от него правителство, но подчерта, че хората явно вече са свикнали с всичко, което то е правило, и затова не го оценяват. Тук има един парадокс, те го възприемат за нормално, свикват с него, посочи още Борисов.

Ние се хванахме да правим всичко едновременно и в същото време управлявахме в най-тежкото време, когато държави се разпадат и въобще не си мислете, че това време е отминало.

Какво по-нормално има от това да се строят магистрали, но не се правеха, какво по-нормално има от столично метро с хиляди подземни паркове, само че нямаше, какво по-нормално има от това да се строят детски градини, само че нямаше, запита риторично Борисов.

Той не пропусна да захапе управлявалите преди ГЕРБ, като отправи дежурния упрек за еврофондовете: „Заварихме спрени всички еврофондове, а сега оставяме работещи всички фондове, големите инфраструктурни проекти или са с договорено финансиране или са на асфалт.“

Отиващият си премиер изтъкна, че вътре в партията те ще си направят изводите и на следващите избори ще представят конкретни мерки за подобряване живота и доходите на хората. Борисов се закани, че няма да обещаят нито с лев повее, от това което реално може да даде българската икономика.

Който иска да се поддава на популизъм и национализъм нека го направи, подчерта той.

Ние няма да ви критикуваме, защото ние с месец и половина по-рано сдадохме властта, обеща още лидерът на ГЕРБ.

Доказахте, че сте силен, а не силов премиер, бяха първите думи на Марин Райков след словото на Борисов. Той изрази съжаление, че не може да каже личното си мнение за управлението на ГЕРБ, но правителството му е надпартийно.

Ние ще бъдем работливо, а не бъбриво правителство, подчерта Райков и помоли медиите за помощ и съдействие на министрите.

Стана ясно, че той вчера е помолил Плевнелиев да му отстъпи привилегията днес да представи сам министрите си.

Да спрем да правим революции, заяви Марин Райков във връзка с образованието и външното министерство, представяйки новите министри. Говорейки за новия финансов министър, той подчерта, че ще бъде винаги до него, защото е много важно да се предпазим от авантюри, които биха засегнали целия народ.

Ние не сме партийно правителство, но не сме антипартийно правителство, подчерта Марин Райков и обяви намерението си за създаване на изборен борд към Министерски съвет.

Целта, по думите му, е да се постигне конструктивен диалог с политическите партии, за да имаме демократични избори и да няма никакво съмнение относно самото провеждане.

Райков посочи, че вече е провел разговор с Бойко Борисов, който го е направил оптимист. Още днес ще потърся контакт за установяване на подобен диалог с ръководителя на втората политическа сила и със следващите. Ще търсим начин да се отворим към мнението на хората извън партийните среди, част от протестиращите и голямото мнозинство, категоричен бе Марин Райков.

След края на церемонията Бойко Борисов мина да поздрави новите министри, като най-много се задържа при новия културен министър Владимир Пенев, известен като комисар Попов от кримисериала „Под прикритие.“

След това Борисов отиде да поздрави и своите министри. Ръкуване имаше с всеки, но прегръдка само за вицето му Цветан Цветанов. Той от своя страна му се отблагодари за съвместната работа и му подари плакет.

http://news.ibox.bg/news/id_1344320964

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *