24/04/2024

Вижте космическата разлика между културен и добре възпитан човек (видео)

На простащината може да се реагира по всевъзможни начини. Може да се правиш, че дори не я забелязваш и често това е много ефективен метод  да запушиш устата на малокултурния човек, защото той няма с какво да се храни – тоест, няма кой да му опонира.

Можеш да се развикаш на принципа на вселенския закон, а именно, че Всяко действие си има противодействие, но винаги трябва да помниш, че в отговор простакът ще те надвика. А може и с по-силови методи да те „убеди”.

Заради справедливостта е необходимо да си признаем, че някои от дебелашките простащини се случват и поради невнимание или разсеяност. След подобно опущение по-чувствителната част от човечеството се скъсва от самокритики и сумати време се самоизяжда преди някой да я е упрекнал в каквото и да е.

Но нека не забравяме, че между културния и възпитания човек има космическа  разлика. Нима има такава разлика, биха възкликнали повечето хора, които се стремят да се придържат към добрия тон.

Да, има и тя е огромна  – ако културен човек те настъпи болезнено по кутрето на крака, той наистина искрено ще ти се извини. Ако трябва – и сто пъти. А възпитаният човек? Той просто никога няма да те настъпи. Ето това е разликата. Съществена е, нали?

Има и друг начин да сложиш на място простака – иронията.  Когато това е ирония на човек с кралски манталитет, урокът е неповторим и незабравим. Със сигурност може да се каже, че човекът с включения по време на концерт за класическа музика на Лукас Кмит (музикантът е реагирал като същински духовен крал) джиесем е научил урока си за цял живот, дори да е много тактичен човек, но просто да е бил разсеян или да е бързал прекалено много след работа да не закъснее за концерта и е забравил да си изключи мобилката.

Ако ли пък не това причината – значи става дума за доказан простак или социопат. Ако забелязвате – точно такива са напоследък модерните хора, които влизат дори в централните новини, за да ни внушат в угода на някои (защото всяко явление в нашия комерсиален свят се осребрява), че да си простак е някак много изгодно и секси.

Цигуларят Лукас Кмит реагира по неповторим и много поучителен начин на простащината. И по-конкретно – на звън на мобилен телефон по време на негов  концерт.

Струва си да подражаваме на един такъв модел на поведение – приятен е (а може би и много ефективен) и за „учителя”, и за „ученика”.

Автор на текста: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *