28/03/2024

Утре в 16 часа научаваме имената от третото служебно правителство

Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време, според нашата конституция, парламентът ще се разпусне. Мъжете и жените в служебния кабинет са личности, изградили от нулата своята компетентност и репутация.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред австрийския вестник „Дер Щандарт“, цитиран от „Фокус“ и БНР.

Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде: „За Европа, за демокрацията, за икономическото развитие”. Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения, каза Плевнелиев.

На въпрос кой ще бъде министър-председател на този кабинет, държавният глава отговаря така:

„Е, това искаше да узнае и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу онзи ден. Този човек ще бъде представен едва във вторник.“

От австрийския вестник задават въпроса дали временното правителство в Италия под ръководството на Марио Монти е бил модел при съставянето на българския преходен кабинет.

Да, точно така. Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потиснем частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет.

„Отстрелът“ продължава

Служебният премиер ще бъде „внесен“ от чужбина – българин, който от няколко години е в чужбина. Причините за по-ранното обявяване на служебния кабинет са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече “отстрел на кандидатите”. Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше, пише „24 часа“.

На таен обяд през уикенда държавният глава и най-доверените му хора са направили окончателния избор след совалката от срещи и преговори. Новият премиер ще е мъж, икономист без политическа принадлежност. Той работи от няколко години в чужбина и е добре познат и приет от Брюксел, пише „Стандарт“, на който се доверили запознати.
В момента заема държавен пост в европейска държава и е прехвърлил Христовата възраст.

Експерти веднага лансираха името на Ради Найденов, който в момента е на мисия в Берлин. Той е добре приет от хората на канцлера Ангела Меркел и е известен като професионалист в дипломатическите среди.

Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, би могла да бъде вицепремиер и икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета.

Проф. Кирил Топалов – съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов. За този пост се споменава и името на директора на Софийската опера Пламен Карталов.

Още не е ясно и дали по време на посещението си във Виена президентът е разговарял с представителя на България в проекта „Набуко“ в австрийската столица Димитър Абаджиев, който също бе обсъждан като вариант, пише на свой ред „Преса“.

Бившият директор на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд „Научни изследвания“ ще е проф. Пламен Мишев от УНСС – земеделието.

70 бивши шампиони и представители на спортни федерации пък ще внесат утре подписка на „Дондуков“ 2 с предложение Васил Иванов-Лучано да стане спортен министър. Сред подписалите са първият български олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката, двукратните олимпийски шампиони Нораир Нурикян и проф. Петър Киров, волейболната легенда Димитър Златанов, олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стойка Груйчева.

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-ostavkata-boyko-borisov-13324144

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *