25/04/2024

Цяла Япония отбелязва днес чудовищното земетресение от преди две години

Япония отбелязва днес втората годишнина от разрушителното земетресение и опустошителни вълни цунами, които на места достигнаха височина от 40 м., както и аварията в атомната електроцентрала „Фукушима-1“. Предишния ден в цялата страна се проведоха протести с искане за затваряне на всички ядрени реактори в Япония.

В резултат на бедствията тогава загинаха над 18 000 души, а около 300 000 бяха принудени да напуснат домовете си.

В цялата страна се провеждат възпоменателни прояви в памет на над 18-те хиляди жертви на природното бедствие. Цяла Япония запази минута мълчание в 14.46 ч. (7.46 ч. българско време) – точния момент на разрушителното земетресение с магнитуд 9, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На главната церемония в памет на жертвите, която се състоя в столицата Токио, присъстваха премиерът Шиндзо Абе и всички членове на правителството.

От една седмица Япония си спомня с редица прояви за най-голямата трагедия в своята история след Втората световна война. Голяма част от програмата на местните телевизии е запълнена със специални предавания, посветени на темата, с разкази на оцелели и репортажи за пострадалите хора и засегнатите райони.

Възстановителните работи са далеч от своя край, като според прогнози на японските власти може да отнемат между 3 и 15 години. Сред основните проблеми е бавното възстановяване на разрушената инфраструктура и обезлюдяването на засегнатите райони.
Над 72 хиляди души са се изселили през изминалите две години от трите най-силно пострадали префектури – Мияги, Фукушима и Ивате, по североизточното крайбрежие на страната. Много от хората, преживели бедствието, продължават да имат психологически проблеми.

Природното бедствие разруши цели градове, като цунами предизвика авария в АЕЦ „Фукушима-1“, която доведе до радиоактивно замърсяване на обширен район. По последни данни земетресението, цунами и атомната катастрофа са причинили смъртта на 15 881 души. Още 2668 все още са водени за изчезнали. С това потенциалният общ брой на загиналите достига 18 549.

Жителите на най-силно замърсения с радиация район около АЕЦ „Фукушима“ са с повишен риск от ракови заболявания, предупреди неотдавна Световната здравна организация.

http://dnes.dir.bg/news/quake-japan-fukushima-13323949

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *