16/04/2024

Швейцарците отрязаха милионните бонуси на банкери и директори

67,9 процента от швейцарците подкрепят инициативата за ограничаване на практиката за изплащане на огромни възнаграждения, бонуси и обезщетения на банкери и шефове на компании.

Това предаде Франс прес, позовавайки се на официалните резултати от вчерашния референдум.

В Швейцария гражданските инициативи, които дават възможност на хората да отправят предложения за промяна на даден закон, трябва да бъдат одобрени от мнозинството от населението и кантоните. Според федералното канцлерство инициативата Миндер, наречена на своя вносител, е подкрепена от 67,9 на сто от гражданите и от всички кантони, което се случва много рядко.

До референдума се стигна след разкритията за изплащането на големи бонуси за стимулиране на рискови инвестиции, които едва не доведоха до банкрут швейцарската банка „Ю Би Ес“, както и от гнева, предизвикан от изплащането на 78 милиона долара бонуси на оттеглящия се от поста си председател на компанията „Новартис“ Даниел Васел, посочва Ройтерс.

Размерът на този т.нар. „златен парашут” предизвика такова недоволство, че Васел беше принуден да се откаже напълно от сумата.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=13257385

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *