20/04/2024

Северна Корея обяви военно положение в страната

През нощта срещу събота световните агенции съобщиха, че Северна Корея е обявила война на Южна Корея. РИА Новости уточни по-късно, че е станала грешка в превода. Северна Корея била обявила, че ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации от южната си съседка.

Северна Корея въведе военно положение в страната и встъпи в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА. „Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга“, посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ, предаде БТА.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, „по военновременните закони“, се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

„Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не е нито във война, нито в мир, приключи“, се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА „Новости”. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

Белият дом обяви, че взема на сериозно новото предупреждение на КНДР, че е в състояние на война с Южна Корея, но отбеляза, че заплахите на Пхенян следват позната схема, предаде АФП.

„Запознахме се с новото и неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние приемаме тези заплахи сериозно и оставаме в близък контакт с нашите съюзници от Южна Корея”, каза Кейтлин Хейдън, говорител на Съвета по националната сигурност.

Показвайки загриженост от изявлението на Пхенян, Вашингтон поставя новата севернокорейска заплаха в контекста на поредицата изказвания на режима на Ким-Чен Ун.

Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен Ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал „окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника“.

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс. Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога.

„Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи“, заяви министерството на националното обединение.

http://dnes.dir.bg/news/voyna-zhna-koreja-severna-koreja-sled-kim-enir-13497430

Снимката е на ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *