25/04/2024

Протестиращи измитат боклуците от Народното събрание

Около 200-300 недоволни граждани размахаха заплашително метли и лопати пред сградата на парламента. Опънати са полицейски ленти, а до тях са строени в кордон полицаи и жандармерия, за да не стигнат протестиращите до Народното събрание.

Днес най-вероятно е предпоследния ден от „живота“ на 41-вия парламент.

Български знамена и плакати с надпис „Орлов мост – народът в единство“ са опънати около протестиращите. Повече от час демонстрантите не спират да скандират „Оставка“, както и „Червени боклуци“.

Двама протестиращи носят голямо количество памперси и табела с надпис: „Благотворителна акция – безплатни памперси и носни кърпички за нуждаещите се депутати и компания“. Те казаха, че идват от Пловдив.

„Проявяваме грижа за народните ни представители. Загрижени сме за тях, тъй като те не са загрижени за нас и проявяваме великодушие. Българинът е великодушен, искаме днес да го покажем“, казаха те.

Друг участник в протеста, носещ метла, заяви, че е от народа, а народът е поставен в унизителна бедност и се извършва геноцид. „Всеки, който се чувства човек, трябва да е тук. Ние нито чакаме извинение от този бардак на мафията, нито очакваме те да дойдат при народа. Те просто трябва да си отидат“, каза той.

„Уважаеми съмишленици, братя българи, народе, не се оставяйте да бъдете заблуждавани. Партия „Атака“ вече не е атаката на народа. Българската национална кауза трябва да бъде спасена от опошляване, окарикатуряване и унищожаване от Сидеровци и кукловодите им. Да се опомним днес, защото утре е безнадеждно късно“, призовават с листовки, разпространявани на протеста от Движение за възраждане на България „Отряди войни на Тангра“.

На протеста се събират подписи за провеждане на национален референдум с въпрос „Подкрепяте ли развалянето на договорите с електроразпредителните дружества?“ и се разпространяват брошури на Националдемократична партия „Силни и свободни“ за такъв референдум.
Хората скандират „Мафия, мафия“. Те написаха на листове абревиатурите на партиите, хвърлиха ги на земята, започнаха да ги тъпчат след това ги изметоха.

В краткосрочен план гражданите желаят да се лишат всички монополи от гарантираната печалба и преференциите. Под монопол протестиращите разбират всички финансови институции, частни, държавни и общински фирми, разполагащи с монополно положение, както по отношение на потребителите, така и по достъп до еврофондовете и държавните и общински финанси.

Като приоритет трябва да е и осигуряването на процъфтяващ малък и среден бизнес и незабавното създаване на фонд за подпомагане на подобни предприятия.

Като дългосрочни мерки недоволните граждани искат незабавна ревизия на финансовото положение на държавата и сезиране на необходимите органи за всички извършени нарушения.

Гарантиране на честни избори чрез максимална прозрачност за извършените разходи в предизборната кампания също е изтъквано като голяма необходимост. Граждански структури трябва да имат възможността да наблюдават изкъсо всички нива от изборния процес, смятат хората.

http://news.ibox.bg/news/id_1890547025

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *