25/04/2024

Прокуратурата обвини Миро Найденов за подкуп и злоупотреба със служебното положение

Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийската градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Мирослав Найденов – бивш министър на земеделието и храните, съобщиха обвинителите. На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Найденов е обвинен за това, че:

1. През октомври 2010 г. в гр. София е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов – длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

2. На 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“) да извърши нещо, противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него  систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

3. През март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК. „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД e сред традиционните участници в търговете за доставка на храни за бедни. Нейното име е в списъка с кандидати и в отворените днес оферти в Държавен фонд „Земеделие“ за участие в обществената поръчка.

Междувременно източници, запознати с хода на разследването, съобщиха пред „Капитал“, че е имало „специално отношение“ към бившия земеделски министър и той на практика е бил „пазен“ и освен това, това не е било единственото досъдебно производство срещу него.

Още подробности – вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *