29/03/2024

Превъртането на часовника предизвиква вълчи апетит

Шефове, имайте милост! А и търпение. В идните дни на работа ще е ад. В главите ви – също. Виновни са стрелките, които ще превъртим напред на 31 март.

Откраднатият час сън в събота срещу неделя ще ни вгорчава живота цяла седмица, предупреждават лекарите. Кисели, мудни и тъжни – нормално е да сме такива, докато биологичният ни часовник влезе в ритъм с онзи на стената.

7 дни стигат, за да влезеш в ритъм с лятното време, обясни за „Стандарт“ специалистът по диететика проф. Донка Байкова. И предупреди, че превъртането на стрелките съвпада с друг критичен за организма ни момент – пролетната умора. Затова е нормално, ако не ви стигат силите, а апетитът ви е вълчи. „Децифитът на витамини и минерали ще ни тласка да огладняваме по-често на работното място или още докато пътуваме за работа. Това чувство на глад се засилва, защото ще се събуждаме 1 час по-рано и по на светло. Ще се чувстваме по-неудовлетворени,

дори „разцентровани“ и раздразнителни

и ще заспиваме по-трудно, докато свикнем с новия ритъм“, обясни проф. Байкова. Хората, които често летят над океана, добре познават това чувство. „Дали има 7 часа разлика или само един, по-рано ще се събуждаме, организмът го усеща“, казва още проф. Байкова. По думите й най-уязвими са децата, младежите и хората в трудоспособна възраст. Противно на очакванията възрастните се справят по-добре с промяната, защото са свикнали да спят по-малко и са ранобудни.

Как да надхитрим стрелките? Изходът е в първите дни на адаптация да посягаме по-често към любимите си храни – чай с повечко мед, кафе или капучино, хладен айрян.

Пийте бавно, дъвчете по-дълго

ябълката или друг предпочитан плод, съветва още проф. Байкова. Ако и това не помогне, изяжте зеленчуков или друг по-нискокалоричен сандвич с пълнозърнест хляб, предлага още диетоложката. Важното е да не се поддавате на по-честата смяна на настроението, на чувството за отпадналост, защото – все пак идва пролет и всичко хубаво предстои.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/strelkite_budyat_valchi_apetit-182538.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *