28/03/2024

Почина Пламен – самозапалилият се с искане за оставка на кмета на Варна

36-годишният Пламен Горанов (на снимката), който се самозапали пред сградата на Община Варна, е починал снощи в 20.30 часа във Военноморската болница от полиорганна недостатъчност, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивайло Въжаров, цитиран от Дарик радио.

До снощи приятелите на Пламен, който е известен във Варна фотограф и алпинист, призоваваха за спешно даряване на кръв. По думите на д-р Въжаров над 300 души са се отзовали и са дарили кръв в Трансфузионния център по хематология в града.

Младият мъж се самозапали на 20 февруари пред сградата на общината, малко преди да започне масовият граждански протест срещу монополите. Горанов носел плакат „Оставка на Киро и всички общинари до 20 февруари 17 ч.“. Той бе откаран във Военноморската болница с 85 процента изгаряния и бе в медикаментозна кома.

Според лекарите всичките му органи са били увредени, предаде БТА. До края си  мъжът не е дошъл в съзнание.

След случилото се кметът на Варна Кирил Йорданов обяви, че е готов веднага да подаде оставка, ако се установи, че има връзка със самозапалването на Пламен Горанов.

„Ако досъдебното производство открие под някаква форма каквото и да е мое отношение към случилото се, незабавно и без покана ще подам оставка“, коментира на 25 февруари Йорданов, като допълни, че преживява инцидента много сериозно.

„Случилото се надхвърля и най-лошите фантазии и представи, защото е реалност“, бяха думите на варненския кмет.

Вчера от ГЕРБ съобщиха, че оттеглят подкрепата си за Йорданов. Самият той обаче не потвърди, че ще подаде оставка.

Ще се оттегли ли Кирил Йорданов?

Днес от пресцентъра на Община Варна съобщиха, че Кирил Йорданов е взел своето решение относно исканата му оставка, но ще изчака решението на Общинския съвет за насрочване на извънредно заседание, каквото той вчера поиска да бъде свикано. Ако такова заседание не се състои – което ще е друга форма на бягство от отговорност в труден за града момент, кметът ще обяви решението си в сряда, 6 март.

Междувременно стотици хора започнаха организация в социалните мрежи да запалят свещ в памет на Пламен.

В 18 ч. протестът във Варна ще е посветен на паметта на починалия млад мъж. Със свещи в ръце варненци ще отдадат последна почит на Пламен. Столичани са призовани да се съберат със свещички на езерото „Ариана“, а в Сливен  – на площад „Хаджи Димитър“.

На 26 февруари 53-годишният безработен баща на 5 деца Венцислав Василев се самозапали от отчаяние в сградата на община Раднево. Той е с близо 75% изгарания, в тежък токсичен шок в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“, където лекарите се борят за живота му.

http://dnes.dir.bg/news/fotograf-pochinal-samozapalvane-ostavkata-boyko-borisov-plamen-goranov-13261336

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *