28/03/2024

Облачен ангел се появи в небето в деня на избиране на новия папа

Облачен ангел се появи над Южна Флорида в деня на избирането на новия папа. Мнозина възприеха това като знак на одобрение свише.

Но специалистите казват, че в това явление няма нищо свръхестествено. По-скоро едно най-обикновено събитие е придобило особен смисъл заради съвпадането му с избора на папа Франциск. В този ден някои съзряха в облака стройна фигура. Но според други в небето просто се е появил достатъчно интересен перест облак.

Ето как коментира тази снимка Ян Локсли (Ian Loxley) – фото редактор в Cloud Appreciation Society. „Невъзможно е да се даде еднозначен отговор какво може да бъде това, но мога да кажа, че е достатъчно интересна снимка, която ще заеме достойно място в галерията ни в раздела Clouds That Look Like Things. Там има снимки, които напомнят на други одушевени или неодушевени предмети от реалния ни свят. Галерията с облаци е много разнообразна, тук могат да се видят причудливи форми, напомнящи гълъби, делфини, НЛО, вещици и ангели”.

Умението да видиш някои илюзорни образи в познати обекти в реалния свят се нарича парейдолия. При нея достатъчно смътен зрителен образ се възприема като нещо определено и отчетливо. Например фигури на животни в облаците, лицето на човек на повърхността на Марс, или приказен персонаж от Меркурий. На този принцип гледат на кафе всевъзможните гадатели.

Думата парейдолия (парейдолическа илюзия) идва от гръцки: para – „лъжлив“, и eidolon, умалително на eidos, „изображение, форма). В случая с този облачен ангел по-скоро религиозната „съставка” се е засилила заради избора на папата.

Може ангелът на снимката да е обикновена лъжа? Едва ли, тъй като са получени няколко фотографии от съвършено различни наблюдатели. Но ако предпочитате да вярвате, че това е знак свише, това си е ваша работа – въпрос на вяра е, а науката в тази сфера е безсилна.

One thought on “Облачен ангел се появи в небето в деня на избиране на новия папа

  1. Ами ако е демон? Щото тя църквата си е демонска работа още от зародиш ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *