25/04/2024

Мартин Шулц: ЕС спаси банките, но погубва цяло поколение

Европа похарчи стотици милиарди евро за спасяването на банките, но в същото време може да е загубила цяло поколение млади хора, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за „Ройтерс“.

„Спасихме банките, но рискуваме да загубим едно поколение. Една от най-големите заплахи за Европейския съюз е, че хората напълно губят доверие в способността на ЕС да решава проблемите им. И ако по-младите поколения губят доверие, тогава в моите очи ЕС е в реална заплаха“, допълни той.

Според данни от миналата седмица 57% от гърците между 15 и 24 години са безработни. Подобна е и картината в Испания, където някои 30-годишни висшисти все още никога не са работили. Лидерите на ЕС ще обсъдят проблема на среща на 14 и 15 март, като има планове да се създаде т.нар. Младежка гаранция.

С нея на всички младежи на възраст до 25 години ще се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за обучение или провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили образование или са останали безработни. Плановете са част от инициатива на стойност 6 милиарда евро за справяне с младежката безработица в най-засегнатите от кризата европейски региони.

Шулц разказа за участието си в дебат, в който испанка е повдигнала въпроса за изоставените млади хора за сметка на скъпото спасяване на банките.

„Тя попита: „Дадохте 700 милиарда евро за банковата система, колко пари имате за мен?“, И какъв е моят отговор. Ако имаме 700 милиарда евро за стабилизиране на банковата система, трябва да имаме поне още толкова пари за стабилизиране на младото поколение в някои страни“, посочи Шулц.

„Ние сме световни шампиони по съкращения, но имаме малко идеи… за стимулирането на растежа“, допълни той.

Заплаха за ЕС

През последните 40 години растящите приходи в страни като Испания, Гърция, Португалия и Италия позволиха на семействата от средната класа да инвестират повече в образование, очаквайки, че децата им ще имат по-добри възможности. Вместо това обаче в резултат от банковата и дългова криза, тези перспективи никога не се сбъднаха за милиони млади хора, пише агенцията.

„Гърция, Испания и Италия може би разполагат с най-добре образованите поколения, които някога са имали… техните родители са инвестирали много пари в образованието на децата си, всичко, което са направили, е било правилно. И сега, когато са готови да работят, обществото казва „Няма място за вас“. Създаваме изгубено поколение“, каза Шулц.

Попитан как би решил въпроса, Шулц отговори, че от части става въпрос за съкращения в бюрокрацията и предоставяне на пари директно там, където са необходими.

Той даде пример с Гърция и инвестициите в слънчева енергия. Ако се следват традиционните методи, решението се взима в Брюксел, парите се отпускат от някъде другаде, изготвя се инвестиционна програма, парите се разпределят на централното правителство в Атина, след това отиват в няколко министерства и накрая стигат до местните и регионални власти, които инвестират.

„До тогава, ние сме много по-стари. Според мен директните връзки между ЕС и регионалните и местни власти са по-необходими от всякога“, допълни председателят на Европарламента.

Коментари от форума:

пуц муц: Цялата бюрократична машина и в ЕС и извън ЕС и изобщо в целия свят е впрегната да обслужва интересите на богатите, олигарсите, капиталистите и както и щете ги наричайте!
така, че колко ли изгубени поколения ще се нароят в бъдеще, никой не знае!

Просто моделът е сбъркан. Общество градящо се върху основи – алчност, властолюбие, лицемерие, безпардонност, аморалност води до там! България е просто един ярък пример, където този модел е ясно очертан, в другиите държави просто от време на време пускат зоб на магарето и толкоз!

Така, че дерзай народе, но надежда „всяка тука остави“…!

ура и да живей!!!   

Мъдра муха: До коментар [#3] от „Джон Балкансон“:

Те и у нас го разбраха, не спасяването на банките, щото те са си добре, ами че хората са приоритет, не „фаянсовата“ стабилност, ама твърде късно и това им струва управлението, а както върви, и всякакво доверие в тяхното управление, в следствие мечтата за следващо управление за оправяне бакиите от настоящото, клони към нула. Хайде допуснете още веднъж такваз камарила от некадърници и ще трябва да се изнасяме къде Луната, щото в Европа ясно казаха, че не ни щат, в Америка още по-малко…

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2013/03/11/2019758_shulc_es_spasi_bankite_no_riskuva_da_suzdade_izgubeno/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *