19/04/2024

Кипър каза „не“ на шантажа – отсвири наложения от ЕС данък върху депозитите

Кипърският парламент отхвърли категорично крайно непопулярния нов данък върху банковите депозити, стигащ до 10%, който бе договорен в събота с Европейския съюз.

С това бе поставен под въпрос международният спасителен план за изпадналата в затруднение страна членка на еврозоната, необходим за предотваряване на банкрута и срива на банковата й система, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

56-местният парламент торпилира единодушно законопроекта с 36 гласа „против“ и 19 „въздържали се“. Един депутат не присъства.
Въвеждането на извънредния еднократен данък бе изискване, поставено от ЕС, за да отпусне на средиземноморската островна държава 10 млрд. евро спешна помощ.

Правителственият законопроект, който бе внесен вчера в парламента, предвижда, че „всички кредитни учреждения в републиката ще вземат данък по депозитите: от 1 евро до 20 000 евро (до 9,90%). В замяна всеки спестител може да получи акции или облигации на банките при условия,  определени от министъра на финансите.

По време на дебатите обаче председателят на парламента призова депутатите да кажат „не на шантажа“, предаде АФП, цитиран от БТА.

„Това е единственият отговор, защото такова решение не е нищо друго, освен посегателство върху банковите средства“, заяви Янакис Омиру от социалдемократическата партия ЕДЕК и призова споразумението да бъде предоговорено.

Предварително партията на кипърския президент Никос Анастасиадис обяви, че ще се въздържи при гласуването. Партията ДИСИ реши единодушно да не участва  – стъпка, която „ще засили позицията на Кипър по време на преговорите“, заяви говорителят й Никос Торнаритис.

В същото време стотици кипърци протестираха пред президентския дворец в Никозия. Протестиращите разпръснаха няколко чувала с овча кожа, заявявайки, че хората се остригват като овце. Направен бе опит и за щурм на двореца.

По-рано се появиха информации, че финансовият министър Михалис Сарис, който днес отпътува за Москва за разговори с руския си колега Антон Силуанов във връзка с кипърската криза, е подал оставка. Той обаче опроверга това.

Сегашната ситуация в Кипър ще бъде в средносрочна перспектива полезна за Русия, коментира междувременно руският първи вицепремиер Игор Шувалов, въпреки че много руснаци държат пари в кипърски банки.

„Лошо е, когато някой губи, но от гледна точка какво може да получи Русия, тя по-скоро получава. Не обръщайте внимание какво става, като цяло за Русия това е възможност да покаже по-стабилни правила на поведение спрямо инвеститорите. И когато стават такива инициативи в страни от ЕС, ние имаме какво да покажем. Когато на нас дори ни е било тежко, не сме позволявали нищо подобно“, подчерта Шувалов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Великобритания пък заяви, че е изпратила днес в Кипър 1 милион евро кеш на борда на военен самолет за своите войници на острова в случай, че банкоматите и дебитните карти спрат да работят, съобщи Ройтерс.

http://dnes.dir.bg/news/depoziti-kipar-13402690

One thought on “Кипър каза „не“ на шантажа – отсвири наложения от ЕС данък върху депозитите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *