25/04/2024

И днес протести в цялата страна, макар и по-рехави

Протестиращи във Варна започнаха набирането на подписи за регистрация на „Демократична гражданска инициатива“ за участие в парламентарните избори през май, предаде БТА.

Днешният протест във Варна наброява стотина души, които с напредване на протеста се разделиха на две групи. Една част блокира движението по едното платно на централния булевард „Мария Луиза“. Протестът ще завърши пред сградата на областната управа.

Партията, която получи подкрепата на координаторите на софийските протести Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, събира днес подписи в цялата страна.

Протестиращи в Добрич също се включиха в подписката, предаде кореспондент на „Дневник“. Не всички обаче подкрепят участие в изборите. „Национална гражданска инициатива за обществен контрол“ – Добрич, няма да участва в изборите и остава на улицата“ обяви Пепа Рашева, която е сред неформалните водачи на протестите. В същото време представителят на „Демократична гражданска инициатива“ Ивелин Иванов събираше подписи сред участниците в протеста за регистрация за участие в предстоящия вот.

Демонстрантите в града са няколко десетки. Днес сред темите на протеста е високата такса смет. От тази година този налог скочи със 75% и от 2 промила вече е 3.5 промила на база на данъчната оценка на жилищния имот. „Защо не казвате за местните данъци, тази година те са двойни, а улиците са пълни с кал“, възмущаваше се по време на протеста възрастен гражданин.

В същото време организаторите на шествието от Националната гражданска инициатива за обществен контрол за пореден път обясняваха как ще поискат от главния прокурор Сотир Цацаров да се провери законността на всички концесионни договори от 1989 г. до момента и при установяване на нарушения или конфликт на интереси виновните да се подведат под отговорност.

От кмета на Добрич Детелина Николова пък ще се поиска място на информационното табло. Водачите на протестиращите настояват за среща с Николова, на която да обсъдят съживяване на малкия и средния бизнес и разкриване на нови работни места.

В Пловдив един от протестиращите, който носеше маска с пера, я запали символично с аргумента, че народът дълги години е бил с маска, предаде „Фокус“. Маската е била залята с одеколон.

Демонстрантите в града са няколко десетки, към които се очаква да се присъединят трийсетина рокери с мотори. Митингът е пред общината, а сред протестиращите репортерът на „Фокус“ разпознава приятели на арестувания за палеж на сградата на ЕВН Георги Сарай.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов участва в протеста в града, предаде репортер на БТА. Там протестиращите са около 60. Предложено е следващата неделя всеки от участниците да приготви и изчете от трибуната своята собствена визия за развитието на общината и държавата. Много от участниците в протеста в Кюстендил изразяват недоволство от „еднаквите лица, които се показват по телевизията и медиите“. Сред посочените са софийските координатори, които протестиращите в Кюстендил нарекоха „фигуранти и статисти в специална постановка, от която всички ще бъдем потърпевши“.

Протестът в Шумен блокира за 15-ина минути пътя Русе – Варна, пише „Фокус“. Демонстрантите, които са около 150, прочетоха писмо пред сградата на ВиК – Шумен, в което разкриват нарушения, които според тях водят до увеличение на цената на водата. След това митингът се пренесе пред сградата на „Енерго-про“ с викове „Елате с нас – протестът е за вас“. Там беше решено с лични и таксиметрови автомобили да бъде блокиран пътят за Варна. Полицията охраняваше блокадата, за да не се стигне до инциденти.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/24/2028282_protestite_produljavat_v_cialata_strana/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *