24/04/2024

Европейската комисия: България е тревожно бедна

Европейската комисия определя нивата на бедност у нас като тревожни. В България пет пъти повече хора от средното за Европейския съюз търпят сериозни материални лишения, сочи представен днес анализ на социалната ситуация в Евросъюза, в който има специален раздел за нашата страна, съобщи БНР.

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в частта за България.

Еврокомисията отбелязва още, че масовите протести, довели до оставка на правителството, са били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства. 85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от хората търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.

България е най-бедната страната в Европейския съюз. 49% от населението, 52 от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър, България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20%. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Негативната картина допълват и неблагоприятни демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза – 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота в рабмике на общността.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/ek_balgariya_e_trevozhno_bedna-182344.html

One thought on “Европейската комисия: България е тревожно бедна

  1. Нови дългове не искаме. ЕК нека налее пари в българската икономика и социални фондове, но само и единствено безвъзмездно. Не искаме да плащаме нови дългове, нито да оставяме такива на идващите поколения, както това направиха в Гърция и Кипър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *